Jiří Suchý, legenda divadla Semafor slaví jednaosmdesátku!

Praha - Zakladatel legendárního divadla Semafor, herec, zpěvák, textař a spisovatel Jiří Suchý oslaví v pondělí své osmdesáté první narozeniny.

Jiří Suchý se narodil první říjnový den v roce 1931 v Plzni. Do svých pěti let žil v Klatovech, odkud se přestěhoval do Prahy, se kterou spojil svou kariéru a kde žije dodnes.

Před kamerou se poprvé objevil už v roce 1944, v komparzní roličce ve filmu Sobota. Koncem 40. let začal pracovat jako reklamní grafik a díky své práci se seznámil s Viktorem Sodomou. V roce 1952 nastoupil na vojnu, kde jako kreslíř map odposlouchával západní rádia a na rock and rollové melodie skládal vlastní texty.

Právě Sodoma, který v padesátých letech zakládal rock and rollovou skupinu, mu za texty nabídl honorář. Když navíc potřeboval kontrabasistu, Suchý si nástroj pořídil, naučil se na něj hrát a se Sodomovým Akord Clubem začal vystupovat. V pražském klubu Reduta se později seznámil s Jiřím Šlitrem, kterého jeho texty nadchly natolik, že mu nabídl jejich zhudebnění.

První společnou písní autorské dvojice, která se později zapsala do československých hudebních dějin, byla Píseň o Hamletovi.

Jiří Suchý později spolu s dalšími přáteli založil Divadlo Na zábradlí, kde se hrálo například později zfilmovaných Kdyby 1000 klarinetů. Suchý jako neherec však v tomto divadle velké uplatnění nenašel a v roce 1959 tak se Šlitrem založili vlastní divadlo Semafor.

Svou první desku s názvem Písničky – Jiří Suchý vydal v roce 1964, ve stejném roce mu vyšly také tři knihy - Klokočí, Hry a Motýl, později také první próza. Přelom 60. a 70. let však pro Semafor i Suchého znamenal útlum tvorby. Kromě toho, že v roce 1969 nečekaně zemřel Jiří Šlitr, začala se komplikovat i politická situace. Po sovětské okupaci Suchý podepsal petici 2000 slov a jako nestraník byl později nucený odstoupit z funkce ředitele Semaforu. Suchý navíc odmítl podepsat antichartu a cestu do rozhlasu a televize si tak na dlouhou dobu uzavřel. Mírné zlepšení v jeho kariéře znamenala osmdesátá léta, renesanci potom léta devadesátá.

To mu znovu začaly vycházet knihy, mohl se vrátit do televize, filmu i rádií. Po revoluci však Semafor přišel o prostory v pražské pasáži Alfa, kde dlouhou dobu fungoval a několik let tak kočoval po různých scénách, dokud se nepřestěhoval do Karlína.

Jiřímu Suchému vyšlo mnoho knih, od textů písní přes básně až k próze. Ještě rozsáhlejší je jeho diskografie, na svém kontě má několik desítek alb, která obsahují takové hity jako Kočka na okně, Krajina posedlá tmou nebo Pramínek vlasů. Objevil se také v řadě filmů, kromě zmiňovaného snímku Kdyby 1000 klarinetů například také ve Zločinu v šantánu nebo Smutku bláznivých panen. Jiří Suchý je také držitelem mnoha ocenění, jako je Medaile Za zásluhy II. Stupně, kterou získal v roce 1995, Čestná medaile T. G. Masaryka z roku1998, je také držitelem Ceny Thálie – Zvláštní ceny kolegia, která mu byla udělena v roce 2001.

Související

Jiří Suchý.

Jiří Suchý slaví 90. narozeniny. Legenda Semaforu je stráví na jevišti

Své 90. narozeniny oslaví Jiří Suchý 1. října představením s názvem Znám ještě starší lidi ve svém domovském divadle Semafor. Program se jmenuje podobně jako před lety večer k jeho pětaosmdesátinám. "Jsem zvyklý trávit své narozeniny na jevišti. A říkal jsem si, že ještě všechny budoucí kulaté narozeniny, ne že by jich bylo moc, se takhle budou jmenovat," řekl v rozhovoru s ČTK Suchý.

Více souvisejících

Jiří Suchý

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy