Donšajni míří do českých kin. Na film se těší i Zdeněk Svěrák a Jan Hřebejk

Praha - Po úspěšné světové premiéře nového filmu Jiřího Menzela - Donšajni - na jednom z nejprestižnějších světových festivalů v kanadském Montrealu, snímek míří do českých kin. O snímek je velký zájem a už se na něj těší i známé osobnosti.

Oscarový režisér Jiří Menzel se těší celosvětovému uznání. On sám se ale nejvíc raduje,když mají jeho filmy úspěch doma. A samozřejmě by byl rád, kdyby v Česku slavil úspěch i s jeho novým snímkem Donšajni, kteří do českých kin zamíří 26. září. "Velmi bych si vážil, kdyby mě pochválil Svěrák," řekl Menzel. "Zajímal by mě i názor Hřebejka nebo Jarchovskýho. Ty mě taky nebudou šetřit," dodal Menzel.

Ani jeden ze zmíněné trojice sice Donšajny ještě neviděl, všichni tři se ale shodují, že Jiří Menzel snad ani neumí natočit špatný film. "Absolutně nevím, o čem ten film bude. Hrozně se ale těším, až ho uvidím," prozradil Petr Jarchovský. "Filmy Jiřího Menzela jako Ostře seldované vlaky, Postřižiny, Skřivánci na niti nebo Slavnosti sněženek to byly naše hity," doplnil.

Donšajni jsou prostopášná komedie o vášni k ženám a k hudbě, a Menzel se tentokrát kromě režie ujal i scénáře. Do hlavní role obsadil Libuši Šafránkovou. "Mám ji rád, a když člověk hledá osobnost v českým filmu, tak vlastně těžko najdete někoho zajímavějšího," vysvětluje Menzel.

Donšajni se začnou promítat v kinech 15. září, kdy má film americkou premiéru. Bude v českém znění v anglickými titulky. O snímek je už teď za oceánem prý velký zájem, 19. září je vyprodané promítání v Českém centru v New Yorku. Do českých kin pak Donšajni zamíří 26. září. Světovou premiéru měl snímek 27. srpna na mezinárodním festivalu v Montrealu.

Související

Plakát k filmu Jiřího Menzela "Donšajni"

Do boje o Oscara jdou Donšajni, Hořící keř nesplnil podmínky

Los Angeles/Praha - O prestižní filmové ocenění Oscar v kategorii neanglicky mluvených filmů se za Českou republiku bude podle všeho ucházet snímek Donšajni Jiřího Menzela a ne drama Hořící keř režisérky Agnieszky Hollandové. Vyplývá to ze seznamu nominací, který dnes zveřejnila americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) původně zařadila do nominací na Oscara příběh o hrdinském činu studenta Jana Palacha, film ale zřejmě nesplnil podmínky soutěže. Ředitel ČFTA Ivo Mathé řekl ČTK, že ještě nemá oficiální zprávu k dispozici, rozhodnutí AMPAS prý ale bude respektovat.

Více souvisejících

Film Donšajni Jiří Menzel Jan Hřebejk

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy