Masturbace? Neuvěřitelná fakta, u kterých se budete červenat

MAGAZÍN - Onanie podle mnohých patří k nejunikátnější aktivitě na světě. Byť se o ní na veřejnosti většinou nehovoří, každý velmi dobře ví, o co se jedná. Stále však vyvstávají otázky a nejasnosti.

1) Ačkoli se církev staví proti masturbaci a po celý středověk proti ní brojila, „smrtící úder“ přišel až ve druhé dekádě 18. století, kdy byl v Londýně publikován pamflet s názvem Onanie – ohavný hřích samovýstřiku. Toto literární pseudodílo mělo vliv na sexualitu člověka až do 60. let 20. století. Nyní je již situace jiná a některé země dokonce onanii propagují. Například britská vláda v roce 2009 rozjela kampaň za masturbaci. Plán měl mládež varovat před riziky, která s sebou přináší nechráněný pohlavní styk.

2) Americký lékař John Kellogg (19. století) dal sice světu cornflaky, zároveň ale patřil k fanatickým odpůrcům onanie, přičemž jeho "léčebné" metody byly vyloženě sadistické. Mladým chlapcům dával sešívat předkožku drátem. Ženy mělo podle něj od masturbace odradit poleptání klitorisu kyselinou karbolovou. Kelloggova sanatoria se „proslavila“ též drastickými klystýry s jogurtem.

3) Masturbují lidé všech věkových kategorií. Mylné přesvědčení, že senioři už na sebeuspokojování nejsou, pramení z toho, že o své zálibě méně hovoří. Naopak pubescenti se pochlubí rádi. Onanie není prostá náhražka sexu. Překvapivě se jí více oddávají lidé, kteří mají pravidelný sex. Masturbace se doporučuje mužům nad 50 let jako prevence rakoviny prostaty. Podle studie lékařů z univerzity v Sydney snižuje riziko cukrovky a zkvalitňuje spánek.

4) Onanuje 94 procent mužů a 85 procent žen, bez ohledu na orientaci. Vědci zjistili, že ženy se zvýšenou hladinou testosteronu mají sklon onanovat více. Zajímavé ovšem je, že hladina testosteronu u muže nemá vliv na frekvenci masturbace.

5) Autoerotice se oddávají i asexuálové. Nicméně k uspokojení nepotřebují fantazii se sexuálním obsahem. Zde je třeba zmínit fakt, že představy během onanie se mohou velmi lišit od toho, co provozujeme při skutečném sexu. Odborníci tvrdí, že vydráždění při masturbaci může být tak intenzivní, že nás vzruší prakticky cokoli a kdokoli. Tento efekt nám pomáhá „objevovat“ i ty nejskrytější touhy.

6) Ačkoli se občas v médiích hovoří o tom, že "epidemie porna" zvyšuje počet erektilních dysfunkcí, vědci ve skutečnosti nezaznamenali relevantní údaje, které by potvrzovaly, že časté sledování lechtivých filmů zhoršuje kvalitu erekce.

7) Muži jen neradi mění místo, polohu a techniku při onanii. Pokud jste například zvyklí na pravou ruku, levou to nebude ono. Podobně, když vás partnerka uspokojuje ručně, je to sice přijemné, ale k vyvrcholení to mnoha mužům nestačí a musejí si "pomoci" sami.

8) Neexistuje počet masturbací za den (měsíc), který by stanovil "normalitu". Onanujte tedy, jak je libo, pokud vám tato aktivita nenarušuje školní nebo pracovní povinnosti. Jistá rizika ovšem hrozí. Při nadměrné masturbaci si můžete pohmoždit či natrhnout předkožku. Při erekci neohýbejte penis do nepřirozeného úhlu – může dojít k jeho zlomení. Každopádně platí: Masturbace nezpůsobuje slepotu, hluchotu, neplodnost, náhlou smrt či psychické nemoci. Nesnižuje IQ, nevede k zastavení vývoje v pubertě.

9) Na vibrace při masturbaci jsou citlivější ženy. V této souvislosti stojí za zmínku, že vibrátor byl původně vynalezen jako "lék" na hysterii a že je údajně pátým elektrickým zařízením, jehož užití v domácnosti schválily úřady; hned po šicím stroji, fénu, varné konvici a topinkovači. Vibrátor tedy předstihl vysavač či televizor. Ovšem ani pánům není vibrátor zcela cizí – téměř 17 procent mužů přiznává, že ho při onanii používá.

10) Neonanují pouze lidé. Při hrátkách byli přistiženi mroži, jelenovitá zvěř či opice. Přeborníkem je pak veverka, resp. sameček veverky. Ten se oddává i autofelaci a svůj ejakulát polyká.

Související

Ilustrační foto

Masturbace výrazně snižuje riziko rakoviny prostaty. To ale není vše

Praha - Primář Urologické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Libor Zámečník oznámil výsledky amerického průzkumu. Pravidelná masturbace snižuje riziko rakoviny prostaty až o třetinu. Ideální frekvence je 21krát měsíčně, minimální počet zdraví prospěšných ejakulací je pak 12 měsíčně.

Více souvisejících

masturbace Muži ženy zdraví zajímavosti Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 33 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy