Zájem o hormonální antikoncepci v ČR upadá, roste poptávka po nouzové pilulce

Praha - Antikoncepci v Česku užívá zhruba polovina žen v plodném věku. Z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyplývá, že klesá počet balení antikoncepce, které jsou každoročně dodány na tuzemský trh.

V posledním desetiletí mírně ubývá žen, které užívají hormonální antikoncepci. Vrcholu v užívání a dodávkách na trh dosáhla ČR v roce 2007, kdy bylo na trh dodáno 3,49 milionu balení hormonální antikoncepce za zhruba 1,16 miliardy korun. V tomto roce antikoncepci užívalo 1,38 milionu žen, při přepočtu na ženy ve věku od 15 do 49 let, což se považuje za plodný věk, to bylo 547 žen z tisícovky.

Od té doby se dodávky i počty žen snižovaly. Do roku 2015 klesly dodávky zhruba o čtvrtinu na 2,61 milionu balení. Jejich hodnota bez DPH a obchodní přirážky činila předloni 1,03 miliardy korun. Dá se očekávat, že loňské dodávky budou ještě o něco nižší, do konce listopadu se na trh dostalo 2,21 milionu balení za 870 milionů korun.

V posledních letech naopak roste počet dodávek takzvané nouzové antikoncepce. Zatímco mezi lety 2008 a 2011 dodávky na trh nepřekročily 47.000 balení, loni už v lékárnách bylo 77.000 balení v hodnotě 29,5 milionu korun. Nárůst může souviset s dostupností těchto tablet.

Někteří lékaři vystupují proti tomu, aby se antikoncepce předepisovala mladistvým, a varují před pozdějšími problémy s plodností. Jiní lékaři tato tvrzení odmítají.

Související

Ženy, ilustrační fotografie

Čtvrtina žen viní z rozpadu vztahu hormonální antikoncepci, uvádí průzkum

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law, o kterém informoval server Independent. Podle průzkumu se také 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce.

Více souvisejících

antikoncepce ženy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy