VÍME PRVNÍ: Vila po Jiráskové je na prodej, tedy jen její část. Kdo se jí zbavuje?

Praha - Čtyři roky po smrti jedné z nejznámějších českých hereček Jiřiny Jiráskové je na prodej místo, které tolik milovala. Respektive jeho část. V jedné z realitních kanceláři se totiž objevil “prodej vily v Malenicích na Strakonicku”. Právě do té na chalupu jezdila herečka, kdysi i se svým partnerem, režisérem Zdeňkem Podskalským.

Kdo ale čte dál, dozví se, že vila není na prodej celá! Ale jen její “ideální polovina”! Co je to ale ideální polovina, když jde o jednu bytovou jednotku? Kdo a proč vilu vlastně prodává? Původně ji postavili rodiče Zdeňka Podskalského. Ten pak dal Jiráskové dům k doživotnímu užívání. Ona mu naopak měla slíbit, že až jednou zemře, připadne celý dům Podskalského synovi, Zdeňkovi ml. To se ale nestalo!

Jirásková se se synem svého partnera neměli zrovna v lásce. Vyhýbali se sami sobě. „Všimla jsem si, že ta vola po Jiřině Jiráskové je na prodej. Proboha, proč to ten mladý Zdeněk prodává, vždyť to tu miloval,” podivila se pro EuroZprávy.cz jedna z obyvatelek Malenic, která na prodej nemovitosti upozornila.

Jenomže všechno je jinak! Za 2,3 milionu korun není totiž na prodej vila, ale jen její polovina. A to je rozdíl. A pak Podskalský mladší v prodeji prsty nemá. „Nechci se k tomu nijak vyjadřovat. Já ale rozhodně nic neprodávám!,” řekl rázně syn slavného režiséra.

Do prodeje polovinu vily dala dědička části pozůstalosti po Jiráskové Jana Svítivá. „Tady je vidět, jak je férová. Místo, aby to za symbolickou cenu tomu Zdeňkovi nabídla, protože to je vlastně jeho dům, chce na tom vytřískat peníze? Ale to nikdo nekoupí! Co by kdo dělal s půlkou baráku? A k tomu v Malenicích,” divá se soused, který si dobře pamatuje i slavnou herečku.

„Jiřinu Jiráskovou tu lidi zas tak rádi neměli. Byla zvláštní. Hodně odměřená. Vždyť to taky bylo na jejím pohřbu. Z asi 150 lidí jich většina byla mimo malenických. Hodně lidí jí nezapomnělo některé věci, i to, jak odtud vlastně syna svého partnera vyštvala,” dodal muž z obce na Strakonicku.

Jana Svítivá zřejmě chce na polovině domu vydělat. Předkupní právo by mě přitom právě Zdeněk Podskalský ml, jakožto druhý majitel. Jenže se zdá, se že dědičkou po herečce žádná domluva není. Dům je sice v původním stavu a s vybavením, ale nutně potřebuje investice. Po ničivých povodních v roce 2002, kdy byl částečně vytopen, protože je kousek od říčky Volyňky, byl zrekonstruován, ale teď by potřeboval zásadní finanční injekci.

„Není to pro nikoho žádná výhra. Měl by to dostat ten mladej Zdeněk a ne někdo cizí. Největší svinstvo je to, že si vlastně bude muset on koupit majetek, který patřil jeho rodině. To se mu ta Jiřina pomstila, než umřela. Ale ona taková byla. Rozhodně nebyla žádný lidumil, jak si lidi pořád představují. Od osmnácti let komunistka, pak prý nesměla točit, ale oficiální zákaz neměla Po revoluci byla zase obrovská demokratka. No a než aby poctivě dala dům, který ji nikdy vlastně nepatřil nevlastnímu synovi, dala polovinu raději pečovatelce,” dodala žena také z Malenic.

Zdeněk Podskalský mladší věří, že se žádný kupec neobjeví a on si tak bude moct polovinu domu, který stavěli jeho prarodiče, a kde trávil dětství, odkoupit a bude mít s rodinou kam jezdit. Jeho otec i nevlastní matka jsou pohřbeni na místním hřbitově. Podobně, jako Jiráskové předchozí partner Jiří Pleskot.

Související

Více souvisejících

Jiřina Jirásková Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy