MDŽ není mrtvý. Boj za práva žen začíná, bouří se aktivistky

Praha - O oživení oslav Mezinárodního dne žen (MDŽ) v Česku se snaží Česká ženská lobby. Aktivistky chtějí svátek stejně jako jejich předchůdkyně v minulém století využít k boji za ženská práva. I přes přijaté zákony a změny je totiž podle nich prosazování rovných šancí do praxe nedostatečné.

"I když byla v uplynulém století zavedena zejména v legislativní oblasti řada pozitivních změn - volební právo pro ženy, rovná práva v manželství, zakotvení reprodukčních práv, právní postihy domácího násilí a legislativní zákaz diskriminace kvůli pohlaví - prosazování těchto práv v praxi je nedostatečné," uvedla lobby. Podle ní tak MDŽ připomíná "stále relevantní boj" za rovné postavení žen a mužů.Podle studií a statistik mají ženy nižší příjem než muži, a to zhruba o pětinu. Stejně je tomu pak i u důchodů. Ve sněmovně připadá ženám 22 procent křesel, v Senátu necelých 19 procent.O tom, jestli je stále správné slavit Mezinárodní den žen, se často diskutuje i mezi samotnými poslanci. Senát několikrát navrhoval vypustit 8. březen ze seznamu významných dnů. Sněmovna to zamítla. Tento den s sebou totiž nese pachuť socialismu, a tak se ho mnozí straní. Přitom jeho historie sahá mnohem dál.Den se vztahuje k 8. březnu 1908, kdy se rozhodly stávkovat newyorské švadleny, které už měly dost těžkého nespravedlivého života a nelidských podmínek na pracovištích. Už za pouhé dva roky se tento den stal památkou na chvíli, kdy se ženy vzepřely, a začal se slavit v mnoha zemích - nejprve v USA, Německu, Švýcarsku a Rakousku-Uhersku. Jedná se o připomenutí boje žen za rovnoprávnost, spravedlnost i za mír.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

mdž

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy