Šílené: Češi se sami sobě "hnusí"! Co s tím?

Praha - S myšlenkou podstoupit chirurgický zákrok kvůli nespokojenosti se svým zevnějškem si pohrává třetina Čechů. Více než polovina zájemců o operaci by se neváhala kvůli své kráse zadlužit.

Proti tomu průzkumy Ery poštovní spořitelny ukázaly, že se svým vzhledem je spokojena pouhá dvě procenta žen a 13 procent mužů, ostatní trápí jeden nebo dokonce více nedostatků. Nejčastěji si Češi nevědí rady se svým břichem (63 procent), hýžděmi (35 procent) a se stehny (34 procent). Pokud bychom se na celou problematiku podívali pouze z pohledu žen, pak každá čtvrtá touží po novém poprsí a po vyhlazení vrásek pomocí liftingu.

Zkušenosti z operačního sálu má kvůli kráse v současné době více než jeden Čech z pěti. Nejčastěji jsme přitom podstupovali liposukci nebo modelaci nosu či poprsí. "Zajímavé je, že zatímco ženy partnerův vzhled až tak detailně neřeší, polovina mužů není s tělem své partnerky příliš spokojena," tvrdí k výsledkům průzkumu Libor Svoboda, výkonný manažer Ery a Poštovní spořitelny.

Nezřídka se stává, že žena nejde na úpravu poprsí proto, že by chtěla, ale aby vyhověla přání svého partnera. I tak jsou však muži v kritice partnerčina těla opatrní. "Třetina z nich by ženě operaci nenavrhla z obavy, že by ji tím ranili," doplňuje Svoboda.

Průzkum dále ukázal, že zatímco nadpoloviční většina mužů věří, že se o sebe stará "tak nějak akorát", téměř 90 procent žen si myslí, že by to chtělo se svému vzhledu věnovat více. "Muži prostě vzhled tolik neřeší a volí cestu nejmenšího odporu," říká Libor Svoboda a dodává: "Jak průzkum ukázal, čtyřicet procent mužů raději volí krátký sestřih vlasů, aby se mohli nechat stříhat doma, než aby chodili ke kadeřníkovi." Pravidelná návštěva kadeřníka, která vyjde na 300 až 500 korun, je proti tomu naprostou nutností pro 86 procent žen.

O něco méně časté jsou následně návštěvy v kosmetických salonech. Po těch sice většina žen touží, dopřeje si je ale jen každá druhá, pravidelně jen každá pátá. Průměrná cena za jednu návštěvu se přitom pohybuje kolem 250 korun.

Na krásu však nedbáme jen kvůli svému osobnímu pocitu nebo kvůli partnerovi. Průzkum prokázal, že se většina lidí domnívá, že díky atraktivnímu vzhledu je možné snadněji získat zajímavou pracovní pozici. Tento názor přitom, nepřekvapivě, častěji sdílí ženy.

"Pětina dotázaných je pak toho názoru, že atraktivní žena to může mít v životě naopak těžší. Mají dojem, že krásná žena je posuzována především podle svého vzhledu a nedostane příležitost prokázat své schopnosti," uzavírá mluvčí Ery a Poštovní spořitelny Zuzana Kalátová.

Související

Více souvisejících

lékaři Krása operace

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Aktualizováno před 47 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy