Zapomínáte na hormonální antikoncepci? Je tu nová mobilní aplikace pro ženy

Praha - Novou digitální aplikaci pro uživatelky hormonální antikoncepce vyvinula společnost Zentiva. Ženám připomene, kdy si mají vzít svoji pilulku, poradí, co dělat, pokud ji užít zapomněly a přináší i odpovědi na nejčastější otázky týkající se menstruačního cyklu. Aplikaci s názvem Zpilulka si mohou lidé stáhnout zdarma do mobilních telefonů s iOS nebo Android.

Kapacitně nenáročná aplikace nabízí mnoho zajímavých funkcí. Zapamatuje si, kolik tablet je v platíčku i kolik platíček ženě ještě zbývá. Stejně snadno poradí i telefonní číslo na gynekologa. Pravidelně hlásí, zda je potřeba vzít tabletu nebo zajít k lékaři pro další recept. „Nejde ale jen o chytřejší diář," upozorňuje Iveta Hnízdová, produktová manažerka. „Aplikace Zpilulka ženám radí, jak s pilulkami zacházet v případě zdravotních obtíží i co si počít, pokud na prášek zapomněly," vysvětluje Hnízdová a varuje, že záleží i na tom, v jakém týdnu užívání žena na tabletu zapomene. „Aplikace vysvětlí, jaké ženě hrozí v daných případech riziko otěhotnění a co si má počít."

Kromě těchto rad mají uživatelky k dispozici také záložku „Víte, že". Zde se například dočtou, jak se projevuje premenstruační syndrom a jak jej léčit, co si počít s bolestivou menstruací, akné či přírůstkem na váze. Dalším šikovným pomocníkem je kalendář. „Do něj žena zaznamená, jak měla silnou menstruaci, případné bolesti, nevolnosti a mnohé další symptomy. Zkrátka informace, po nichž se může na kontrole ptát lékař a v hlavě se loví jen těžko," uzavírá Iveta Hnízdová.

Související

Ženy, ilustrační fotografie

Čtvrtina žen viní z rozpadu vztahu hormonální antikoncepci, uvádí průzkum

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law, o kterém informoval server Independent. Podle průzkumu se také 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce.

Více souvisejících

antikoncepce ženy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy