Nebezpečný vězeň Novák si vyslechl trest za útěk

Praha - Nebezpečný vězeň Jan Novák (45) si má za loňský útěk z Thomayerovy nemocnice odpykat dva roky navíc, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 4. Hrozilo mu až pětileté vězení.

Soudce Vítězslav Rašík uvedl, že na jednu stranu přihlédl k Novákovu tíživému zdravotnímu stavu, na druhou stranu zvážil i to, že od obžalovaného nezazněla v jednací síni žádná lítost ani doznání. Vězeň dnes odmítl vypovídat a nechtěl se ani vyjádřit k předloženým důkazům. Jediné emoce projevil vůči dozorcům, kterým loni utekl a kteří byli předvoláni jako svědci - na dálku je přátelsky zdravil.

Psali jsme:
Útěk vězně Nováka: Jen nám řekli, že je to zm*d, hájí se člen eskorty
 

Policie Nováka po několika týdnech dopadla u Kostelce nad Černými lesy, když jel v linkovém autobuse. U sebe měl kuchyňský nůž, při zatýkání ale nekladl odpor.

Vězňův útěk chtěl soud projednat již před měsícem, tehdy však konání hlavního líčení na poslední chvíli zabránil sám Novák, který se zřekl svého přiděleného právníka. Prohlásil, že advokát v baru napadl jeho přítelkyni a že se navíc o jeho případ špatně stará. Právník to popřel.

Nově zvolený advokát dnes apeloval na soud, aby trestní stíhání zastavil, protože uložení dalšího trestu podle něj nemá žádný význam vedle trestu, který již jeho klient dostal dříve. "Pan obžalovaný měl diagnostikováno závažné onemocnění, které může končit smrtí. Určité pochopení, proč k útěku došlo, je možno spatřovat v tomto onemocnění a ve vůli nezemřít ve vězení - strávit pár měsíců či týdnů na svobodě, prožít plnohodnotný život, pokusit se o nápravu či omluvu," argumentoval. Zdůraznil také, že Novák při svém útěku ani zadržení nikomu neublížil a nakonec se dobrovolně vzdal.

Státní zástupkyně však se zastavením stíhání nesouhlasila a Novákovi navrhovala trest zhruba v polovině zákonné sazby, jejíž horní hranice je v těchto případech pětiletá.

Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně i Novák si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti němu odvolají. Soudy recidivistovi již dříve uložily desetiletý trest za loupeže a ublížení na zdraví.

Související

K zadržení hledaného zločince pomohla policie z města Espaňola

FBI dopadla uprchlého vězně, na útěku byl 46 let

Vězeň, kterému se podařilo uprchnout z vězení před 46 lety, je už zase zpátky v cele, ohlásil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Uprchlíka před spravedlností, jemuž je nyní 77 let, zatkli agenti FBI v Novém Mexiku, kde prožil čtyři desetiletí pod falešnou identitou, napsala agentura AFP.

Více souvisejících

uprchlí vězni soudy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy