Švýcarská policie polapila uprchlého podnikatele Pitra

Praha - Švýcarská policie zadržela na základě mezinárodního zatykače uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Ten se v ČR kromě jiného vyhýbá nástupu do vězení, kam ho soud poslal na 6 let za daňové podvody. Informace agentuře Mediafax potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Informace agentuře Mediafax potvrdil ve středu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Na místo Pitrova pobytu Švýcary upozornil právě český policejní útvar, přesto ho švýcarská policie zatýkala nadvakrát. "Informace, které se detektivům podařilo zjistit, byly velmi konkrétní a přesné. Díky jim bylo potvrzeno, že hledaný se prokazuje doklady na cizí jméno a stýká se s dalšími osobami z České republiky. Přesné informace měli v posledních dnech detektivové ÚOOZ i o místě a čase pohybu hledaného. Přesto se mu podařilo zahraničním kolegům zmizet," popsal.

Detektivové ÚOOZ proto shromáždili další potřebné informace. "Vytěžili z nich maximum, a zahraničním kolegům znovu předali poznatky takříkajíc „na zlatém podnosu“. Díky tomu byl v pondělí 26. července kolem 23.00 policejními orgány ve Švýcarsku zadržen hledaný Tomáš Pitr," dodal šéf ÚOOZ Robert Šlachta s tím, že na uprchlého podnikatele spojovaného v ČR s organizovaným zločinem byl vydán mezinárodní i evropský zatýkací rozkaz. Na pobyt Pitra prý ÚOOZ přišel při prověřování "konkrétního podezření z praní špinavých peněz."

Podle informací švýcarské policie Pitra zatkli v hotelu Kempinski ve Svatém Mořici. V době zatýkání bylo v hotelovém pokoji více osob, ale policisty zajímal pouze Pitr. Ten při zatčení nekladl odpor.

"Při zadržení u sebe neměl dotyčný žádné doklady a federální justiční orgány ve Švýcarsku proto musely nejprve učinit potřebné kroky k tomu, aby totožnost zadrženého byla úředně prokázána. Zadržení Tomáše Pitra proto bylo oficiálně potvrzeno až před několika okamžiky," podotkl mluvčí ÚOOZ.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ale v současné době nevede žádné trestní řízení, ve kterém by Pitr figuroval v postavení stíhané osoby, doplnil mluvčí.

V zahraničí se podnikatel skrýval tři roky. O jeho vydání musí teď oficiálně požádat české ministerstvo spravedlnosti. Zda bude Pitr do ČR skutečně vydán, záleží na posouzení švýcarské justice. Ta bude nejprve přezkoumávat důvod, proč by měl být vydán do Česka a pokud jej shledá oprávněným, zahájí klasické předávací řízení, které je záležitostí ministerstva spravedlnosti. České orgány však očekávají, že Pitr využije všech možností, včetně stížností, aby své vydání do Česka co nejvíce oddálil.

Devětatřicetiletý Pitr podnikal v potravinářství, mimo jiné i se zavražděným Františkem Mrázkem. Vlivný podnikatel, o němž se hovořilo jako o jednom z nejbohatších lidí v zemi, byl v červnu 2006 spolu s Miroslavem Provodem a dalšími odsouzený na pět let odnětí svobody za rozsáhlé daňové podvody. Soudy v minulosti řešily také další Pitrovu činnost. V souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny, kterými způsobil se společníkem Michalem Zouharem škodu přesahující než 700 milionů korun, dostal letos v dubnu souhrnný šestiletý trest vězení.

Celý případ skupiny kolem Pitra a Mrázka provázejí podezření o napojení na politiky. Kauza je spojována s politikou i kvůli takzvané Kubiceho zprávě, která pronikla do médií před volbami v roce 2006. Ta obsahovala informace očerňující tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Ty údajně pocházely z dokumentů nalezených při domovních prohlídkách v Pitrově domě. Pochybnosti provázejí také okolnosti Pitrova zmizení a pobytu za hranicemi. Sociální demokraté obviňovali ODS, že neměla zájem na jeho dopadení. ODS to ale razantně odmítla.

Související

Tomáš Pitr

Odvoz nafty z Německa bude pokračovat, jednání se zúčastnil Pitr

Praha - Odvoz zbytku české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu bude pokračovat. Na dalším postupu se Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dohodla s majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD). Za KOD se kromě jednatelů několika jednání zúčastnil na základě plné moci podnikatel Tomáš Pitr.
Policie ČR, ilustrační fotografie

Záhada rozluštěna? Policie prý ví, kdo zabil "kmotra" Mrázka

Praha - Policie už pravděpodobně ví, kdo před deseti lety nechal zavraždit mafiánského bosse Františka Mrázka. Deník Právo napsal, že kriminalisté začali v tichosti znovu vyšetřovat dosud nevyřešené vraždy lidí z jeho okolí. Podle informací televize Nova se to ale týká i vraždy samotného Mrázka.

Více souvisejících

Tomáš Pitr krimi

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 41 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy