Případ masivního padělání bankovek: Policie podezírá čtyři Čechy a Slováka

Praha - Údajný gang padělatelů bankovek ve velkém rozsahu, o jejichž zadržení informoval ve středu státní zástupce, tvoří podle policie čtyři Češi a Slovák.

Vyráběli platidla v hodnotě 2000 a 5000 korun a 20 a 500 eur, do oběhu se ale bankovky nakonec nedostaly, napsal dnes v tiskové zprávě mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Obviněným hrozí až 16 let vězení, podle dřívějších informací ČTK měly být padělány stovky milionů eur.

Zadržení podle Hantáka tvořili "organizovanou skupinu s jasně vymezenými rolemi a hierarchickým uspořádáním". Zaměřili se na českou měnu, hlavním zbožím ale prý měly být padělky eurobankovek v hodnotě 20 a 500, které měla údajně zařídit slovenská spojka. "Obvinění shromáždili vše potřebné, což by ve výsledku umožnilo výrobu padělků vysoké kvality ve velkém rozsahu. Detektivové dokumentují činnost této skupiny za poslední zhruba rok a půl," napsal Hanták.

Policisté v kauze zatýkali 29. října na několika místech v Česku. Zadrželi nejdřív čtyři lidi, ke kterým přibyl s obviněním další muž stíhaný ve vazbě kvůli jinému případu. Obviněným je od 37 do 43 let. "Trestní stíhání je vedeno pro účast na organizované zločinecké skupině. Ze čtyř zadržených a následně i obviněných osob jsou tři stíhány vazebně," upřesnil Hanták.

Kriminalisté případ rozplétali zhruba rok. "Detektivové při prověřování úzce spolupracovali s kolegy na Slovensku, kde rovněž probíhá trestní stíhání dalších několika osob," dodal mluvčí. Policisté zadrželi podle Hantáka skupinu v době, kdy byly vyrobené pouze vzorky padělků, přičemž se bankovky ještě nedostaly do oběhu.

Související

CZK

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných bankovek a mincí

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Hodnota zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla dnes Česká národní banka (ČNB).

Více souvisejících

Padělky

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Ruští vojáci uřízli hlavu ukrajinskému vojákovi

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské invazní jednotky, že v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny uřízly hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle Kostina dostali ruští vojáci ve Volnovašském okrese od svých velitelů rozkaz, aby ukrajinské vojáky nezajímali, ale brutálně je zabili. Moskva se k těmto obviněním nevyjádřila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

před 3 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tropické počasí je tady. Meteorologové varují před vysokými teplotami

Česko zažije dnes a zítra tropy. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v úterý a ve středu místy vystoupají teploty nad 31 stupňů. Ústav z toho důvodu vydal příslušnou výstrahu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy