Fotbalisté Vaněk a Kopic se prý zapletli do drogové kauzy

Praha - Fotbaloví reprezentanti Ondřej Vaněk a Jan Kopic podle Radiožurnálu figurují jako svědci v případu vyšetřování drogového dealera. Vaněk, který momentálně působí v ruské Ufě, si od Vítězslava Meišnera měl drogy kupovat, v policejní zprávě to však odmítá. Hráč Plzně Kopic měl dealerovi půjčit půl milionu korun. Případ bude brzy projednávat soud, zabývat by se jím mohla i Fotbalová asociace ČR.

Policie sledovala Meišnera, obžalovaného z distribuce extáze a kokainu, od roku 2015 a odposlouchávala jeho telefon. Během vyšetřování zachytila i hovor s Vaňkem, jenž tehdy ještě hrál v Plzni, den před duelem v Mladé Boleslavi, který tehdy Plzeň prohrála 0:2. Bylo to krátce po zisku titulu a Vaněk nebyl v nominaci na utkání.

"Volající (Vaněk) odpovídá, že jde na diskotéku a zkusí prášek, na což volaný (Meišner) odpovídá, aby mu volající napsal, jaké to bylo, a upozorňuje ho, aby byl opatrný a dal si jenom půlku. Volající říká, že prý je to dobré najednou s kokešem, na což volaný odpovídá, že ne, že když dá na to ten bílej, že ho to naopak zabrzdí, že mu to zbrzdí nájezd, má si nechat tak dvě hodiny pauzu," citoval dnes Radiožurnál z obžaloby.

Vaněk byl podle protokolu s Meišnerem v kontaktu pravidelně. Sám do protokolu uvedl, že žádné drogy nebere. U většiny telefonátů přiznal, že mluvil on, ale tvrdil, že jen machroval nebo byl opilý. "Svědek dále uvedl, že mobilní telefon používal den co den a samozřejmě si nepamatuje, o čem a s kým hovořil před týdnem, natož před půl rokem," stojí v obžalobě.

K dnešnímu hlavnímu líčení v Meišnerově kauze byl Vaněk předvolán jako svědek společně s řadou uživatelů drog, k výslechu se ale nedostavil. "Předvolání má doručeno, ale uložením, tedy ne do vlastních rukou. Takže netuším, zda se o dnešním jednání dověděl," konstatovala v jednací síni soudkyně Monika Křikavová, která fotbalistu vyzve k výpovědi znovu. Kopic předvolán nebyl, Meišnerův advokát však na jeho výslechu trvá.

Jeden ze svědků dnes bez konkrétních jmen uvedl, že Meišner chodil na "mejdany s fotbalisty". Sám Meišner podle Radiožurnálu vypověděl, že večírky navštěvoval s Vaňkem, který byl jeho kamarád. Občas dal on drogy Vaňkovi, občas to bylo naopak. Soudní jednání bude pokračovat v květnu a červnu prováděním důkazů.

Generální ředitel Ufy Šamil Gazizov se za Vaňka postavil. "Nevěřím tomu, co píšou česká média," citoval ho web sport-express.ru. "Vaňka znám jako dobrého člověka. Jsem přesvědčen, že byl ve špatnou dobu na špatném místě," dodal Gazizov.

Také Kopic podle rozhlasu policii potvrdil, že Meišnera zná. Seznámil se s ním v březnu 2016 právě přes Vaňka. O měsíc později mu půjčil peníze, písemně a na úrok.

"Vyjadřovat se šířeji k soukromým aktivitám Jana Kopice příliš nemůžeme, nicméně podle našich aktuálních informací půjčil své peníze na základě smlouvy. Všeobecně klub nemá možnost ovlivnit, jakým způsobem hráči půjčují či investují své finance, jde čistě o jejich soukromou záležitost," napsala v prohlášení Viktoria Plzeň.

Vaněk měl podle informací ČTK na Kopice velký vliv. Znal se s ním už z Jablonce a v plzeňské kabině byl jeho nejbližším kamarádem. Po loňském Vaňkově odchodu do Ufy šly Kopicovy výkony rapidně nahoru a na podzim si vybojoval i návrat do národního týmu. Aktuálně je nejlepším nahrávačem Plzně.

Vaněk za národní tým nastoupil naposledy v září 2015, tehdy byl jako spolujezdec u noční havárie spoluhráče Davida Limberského. "O skutečnostech, které nyní uvádí média, jsme v době jeho působení v týmu neměli sebemenší informace a jsou pro nás nové," uvedla Plzeň na Vaňkovu adresu.

Vyšetřování odhalilo, že rukama bývalého hráče pokeru Meišnera prošlo nejméně 8000 tablet extáze. Kromě toho měl u sebe jen při zatčení téměř půl kilogramu kokainu. Druhý obžalovaný Patrik Barančík podle policie obchodoval s šesti tisíci pilulkami extáze.

Pokud vyšetřování prokáže, že hráči užívali tvrdé drogy, mohla by se celou záležitostí zabývat i etická komise FAČR. "Za předpokladu, že by šlo o užívání drog takzvaně tvrdých, tak by se v případě profesionálních hráčů dalo uvažovat o klasifikaci znevážení jména fotbalu, což je jeden z disciplinárních přečinů a za takových okolností by zřejmě došlo k potrestání hráče," citoval Radiožurnál ředitele právního oddělení FAČR Jana Paulyho.

Související

Marihuana

Německo částečně legalizovalo marihuanu. V Berlíně se slavilo

V Německu vstoupila od dubna v platnost částečná legalizace marihuany, kterou prosadila současná vláda kancléře Olafa Scholze. Příslušný zákon schválili zákonodárci v březnu. Kuřáci marihuany se sešli k oslavám u Braniborské brány v Berlíně, informovala DW. 

Více souvisejících

Drogy Ondřej Vaněk Jan Kopic Fotbal

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy