Neuvěřitelné: Veterána okradli přímo v domově o dva Řády bílého lva

Praha - O několik státních vyznamenání, včetně dvou Řádů bílého lva, okradli veterána v Praze dva muži. Seniora oloupili na konci června přímo v domově pro válečné vysloužilce, do jeho pokoje se dostali pod záminkou opravy toalety.

Dva zloději přišli do pokoje válečného veterána 28. června a tvrdili, že mají opravit záchod. "Jeden z pachatelů seniora vylákal z pokoje, aby mu ukázal, co přišli opravovat. Druhý v tu chvíli odcizil ze skříně vojenské sako, které zdobily medaile," popsal krádež Hulan.

Mezi ukradenými vyznamenáními byly medaile Za zásluhy a Za hrdinství, ale také nejvyšší české státní ocenění - Řád bílého lva. Některé z medailí byly ze zlata, hodnota odcizených vyznamenání činí podle policie dohromady asi 100.000 korun. Velká je ovšem i citová újma. "Na medaile, které byly obrazně řečeno mapou jeho života, byl poškozený patřičně hrdý," uvedl policejní mluvčí.

Policisté dvojici zlodějů hledají a prosí o pomoc kohokoli, kdo by mohl mít o totožnosti nebo pohybu pachatelů jakékoli informace. Jeden z mužů byl ve věku kolem 60 let, v době krádeže měl na sobě tmavě zelené oblečení, na hlavě tmavou kšiltovku a na očích brýle. Druhý ze zlodějů byl podle svědků mladší, oblečen byl do bílé tříčtvrteční bundy s kapucí, tmavých kalhot a šedého svetru a na hlavě měl také kšiltovku.

Řády a vyznamenání se udělují u příležitosti státního svátku Dne obnovy samostatného Československého státu, a to 28. října. Řád bílého lva je nejvyšší možné vyznamenání, které uděluje nebo propůjčuje prezident republiky.

Vyznamenaným se může stát občan ČR, který se zvláště významně zasloužil o stát např. v oblasti politiky, správy státu, rozvoje hospodářství, vědy, techniky, kultury apod. Udělen mu může být dále za vynikající velitelskou a bojovou činnost, významné proslavení vlasti v zahraničí atd. Dále pak jakýkoliv jiný příšlušník cizího státu (bez občanství ČR) za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch republiky.

Prezident republiky může udělit řád bílého lva celkem v pěti třídách - tedy podle významu. I. třída je nejvyšší a V. má naopak význam "nejnižší". Součástí tohoto vyznamenání je také řádový řetěz, který může být udělen pouze hlavám států (obdržela ho například britská královna Alžběta II. a další).

Související

Více souvisejících

Krimi (jednorázové) Policie ČR Řád bílého lva

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy