Je zde druhá květnová neděle: Přejeme maminkám vše nejlepší

Praha - Na dnešní den připadá Svátek matek, který se v Česku slaví podle amerického vzoru druhou květnovou neděli. Děti obvykle vyrábí vlastnoručně vytvořené dárky, starší volí například bonboniéru. Tento způsob obdarování, poměrně častý i u nás, má mnoho příznivců také v Rakousku a Německu. Můžete se ale setkat i s jinými zvyky.

Ve Velké Británii, Mexiku nebo Francii je zvykem pozvání na rodinnou večeři. Rodinní příslušníci často v den oslav osvobodí matky od domácích prací a dopřávají jim například snídaně do postele. Květina se často volí jako způsob obdarování nejen v USA, ale i v Kanadě, Japonsku a Austrálii, kde ji muži nosí i v klopě saka jako vyjádření pocty své matce.

Filipínci považují své maminky za "světlo domácnosti" a v den oslav jim zbytek rodiny nechá čas jen pro sebe. V Nepálu se zase tradice zaměřuje zejména na zesnulé matky. Potomci se každoročně vydávají na pouť k jezírku Mata Tirtha, kde by podle bájné pověsti měli spatřit jejich tvář v odrazu vody.

S historií svátku matek se pojí jméno americké aktivistky Julii Ward Howeové, která v roce 1870 vyzvala ženy ke sjednocení proti válkám ve svém Provolání ke dni matek.

Zakladatelkou Svátku matek se pak stala Anna Marie Jarvisová, která bojovala o jeho oficiální uznání. Společný návrh amerického Kongresu roku 1914 stvrdil prezident Woodrow Wilson. V Československu se začal Svátek matek slavit v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková.

Po druhé světové válce byl v tehdejším Československu postupně zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen (MDŽ) slaveného vždy 8. března.

Související

Ilustrační fotografie.

Historie Dne matek: V Česku se slaví už rovných sto let

Den matek se u nás již tradičně slaví druhou květnovou neděli, letos připadá na 14. května. Poprvé se na našem území oslavy dne matek objevily přesně před 100 lety, v roce 1923. Tehdy svátek matek začala propagovat především Alice Masaryková, dcera prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a bojovnice za ženská práva. 

Více souvisejících

den matek ženy rodina život Květiny

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy