Léto klepe na dveře. Jak přežít teplé počasí?

Venkovní teploty přes den už nyní atakují hranici 30 stupňů a ani v noci brzy nebude není situace o moc lepší? Se spánkem se v horkých letních dnech zkrátka potýká snad každý a situaci řeší nejčastěji otevřeným oknem. To je ale jedna z největších chyb.

Usnout za žhavé tropické noci je sám o sobě úkol nelehký. Však to znáte, neustále se převalujete, přikrýváte se studnou stranou deky a vytoužený spánek stále nepřichází. Mnohdy není divu, na noc je totiž potřeba připravit se už ráno.

Jednou z nejčastějších chyb je celodenní větrání. Okno otevřené v průběhu dne totiž zapřičiní jediné - do bytu se dostane horký vzduch, kterého se už nezbavíte. Ideální je proto otevřít všechna okna ráno, udělat průvan a následně je zavřít. V ložnici poté nechte po celý den zatažené závěsy, čímž dosáhnete toho, že tato místnost bude o něco chladnější než ostatní. Zůstane v ní totiž ranní chladnější vzduch a nedostane se do ní horký vzduch, který dosahuje největší intenzity v poledne a odpoledne.

Okno lze nechat pootevřené i v noci. Pokud byste se ale rozhodli ustlat si v průvanu a otevřít všechna okna i na noc, vystavujete se riziku strnutí šíje nebo nachlazení. Lepší je proto před otevřené okno pověsit mokré prostěradlo nebo ručník a průvanu se v noci vyvarovat.

V horkém dni také myslete na dostatek tekutin. Pijte co nejvíce, nedohánějte ale zanedbaný pitný režim před spaním. Hrozí, že zatížíte ledviny, které vás v průběhu noci budou budit. Podobně je tomu i s večeří, ta by měla být v tropických dnech lehká a lehce stravitelná. Nejvhodnější je jíst 2 až 3 hodiny před spaním, ideálně například letní zeleninový salát nebo polévku. Vyvarujte se ale hladovění a spánku bez večeře, nebo vás bude prázdný žaludek trápit celou noc.

V horkých dnech se také vyvarujte pití kofeinových nápojů, a to až 4 hodiny před spaním. Podobně vám k lepšímu spánku nepřispěje ani konzumace většího množství alkoholu. Místo toho si dopřejte vlažnou nebo teplou sprchu. Zní to jako paradox, neboť většina lidí sáhne v létě spíš po studenější variantě, ale právě teplá sprcha roztáhne kožní póry a horkost poté lépe odchází z těla ven. Následně se tělo ochladí i usycháním, pokud po sprše vynecháte ručník a uschnete přirozenou cestou.

Vyvarujte se také práškům na spaní a klimatizaci. Ta sice místnost příjemně zchladí, v horkých dnech a nocích to ale může být silně kontraproduktivní. Hrozí totiž velké riziko nachlazení. Místo toho si můžete dát do lednice láhev s vodou a večer ji postavit do ložnice poblíž postele. Ochladí nejen okolní vzduch, ale navíc ho krásně zvhlčí.

Nežádoucí může být také používání ventilátoru. Ten totiž v létě většinou jen rozvíří horký vzduch, moc ho ale neochladí. Můžete ale použít jednoduchý trik a před větrák postavit misku s ledem nebo studenou vodou. Tím zaručíte, že vzduch, který bude ventilátor foukat po místnosti, bude mít tu správnou a příjemnou teplotu.

Podle průzkumu společnosti Gfk řeší problémy se spánkem téměř 50 % Čechů a v létě, kdy se situace zhoršuje, může nespavost vést dokonce až k sezónní depresi. Omezte proto v ložnici světlo a spěte bez mobilního telefonu pod polštářem nebo bez zapnuté televize. Rovněž nespěte nazí, místo toho se raději oblečte do bavlněného oblečení a ze stejného materiálu zvolte i deku a polštář. Ten můžete pár hodin před spaním navíc na chvíli ochdalit v mrazáku.

Během horkých dní a nocí také myslete na to, že pocení je teplem vyvolaný proces, který tělu pomáhá přirozeně se ochlazovat. Proto se mu nebraňte a nebraňte v něm ani dětem. Myslete však na to, že právě děti snáší horké počasí hůře než vy, protože jejich tělo neumí regulovat teplotu tak dobře, jako tělo dospělého člověka. Buďte proro vždy připraveni jim otřít čelo, krk, ramena a nohy jemně navlhčeným ručníkem pokojové teploty.

Související

Více souvisejících

Léto Počasí oteplování

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy