Poruchy řeči aneb proč lidé koktají a šišlají?

Mluva je základní nástroj domluvy mezi lidmi. Může se však stát, že někdo není schopen plynulé či srozumitelné řeči a často se stane terčem posměchu. Proč se to děje? A co s tím?

Koktání

Koktání je vadou řeči, kterou podle Stuttering Foundation trpí okolo 70 milionů lidí a krátkou fází koktání si projde asi 5 procent dětí. Většina z nich se koktání zbaví, některým však zůstane do dospělosti. Projevuje se neschopností plynulého mluvení, slova jsou často přerušována („A-ah-hoj.“) nebo prodloužena („Aaaahoj.“), charakteristické jsou i chvilky ticha, kdy člověk není schopen slova ze sebe vypravit. Koktáním prý trpěl i Winston Churchill či Marilyn Monroe.

Jak vlastně koktání vzniká? Stuttering Foundation uvádí čtyři faktory – genetika (asi 60 procent koktajících má v rodině někoho dalšího, kdo koktá), vývoj v dětství, neuropsychologie (podle výzkumů koktaví lidé zpracovávají jazyk a řeč jinak) a rodinná situace (rychlý životní styl může přispět ke koktání). Není tedy možné určit přesný jeden původ koktání.

Co s tím? U dětí je vhodná prevence – je tedy nutné, aby rodiče na děti hodně mluvili, nechali je mluvit a poznali, že odborná pomoc bude nejlepší. Neexistuje žádná rychlá a zázračná léčba. Je nutné pravidelně docházet k logopedovi a pečlivě cvičit. To samé platí i u dospělých, ti se mohou koktání také zbavit.

Šišlání

Šišlání je sice roztomilé, když ho slyšíme u malého dítěte, které sotva mluví, děti školou povinné by už rozhodně šišlat neměly. Tato vada je u českých dětí velice častá. Český jazyk je náročný na výslovnost sykavek a písmen s háčky. Dětské řeči neprospívá ani to, když na ně šišlají jejich příbuzní, jako někdy dělávají babičky nebo matky („Ňo ty ši ale pěkný chlapešek.“). Děti se učí řeči od svého okolí a díky šišlání okolí to přebírají za své.

Aby dítě nešišlalo, je potřeba na něho často mluvit a obklopovat ho zajímavými podněty, které mu pomáhají naučit se správné výslovnosti – čtení pohádek, písničky, básničky. A stejně jako u koktání je třeba vyhledat odbornou pomoc. Logopedové pracují s každým dítětem individuálně a ušetří jim spoustu stresu a posměchu ostatních. Je vhodné spolupracovat i s učitelem, pokud dítě ještě ve škole šišlá.

Ráčkování

Rotacismus, neboli ráčkování, je vada, která se projevuje špatnou výslovností souhlásky „r“. Kromě vývojové poruchy může být příčinou stres nebo strach. Ve stresu může být dítě i z rodičů – někteří rodiče děti nenechají mluvit v tempu, které je pro ně ideální.

Léčbou je snaha o správné vyslovování „r“, často za spolupráce s logopedem. Pokud rotacismus přetrvá do dospělosti, je vhodné spojit logopedii s psychoterapií. Ta může pomoci odhalit možné příčiny tohoto problému.

Související

Škola, ilustrační fotografie.

Unie se snaží pomáhat středoškolákům i v oblasti duševního zdraví. Cestou mohou být i dny volna

Česká středoškolská unie se již deset let aktivně zapojuje do veřejné debaty ohledně vzdělávacího systému. „Reflektujeme názory středoškoláků, analyzujeme strategické dokumenty a pracujeme na odborných stanoviscích k aktuálnímu dění ve školství. Zabýváme se zejména dopady jednotlivých rozhodnutí na mladé lidi a snažíme se o to, aby jejich názory nezapadaly,“ nastínila členka představenstva ČSU Alexandra Obracajová pro EuroZprávy.cz. 
Pavouk, ilustrační fotografie.

Bojíte se pavouků? Zcela zbytečně, shodují se vědci. Proč vzniká arachnofobie ale zatím neví

Ekolog z italského Národního výzkumného ústavu Stefano Mammola považuje paniku okolo pavouků za přehnanou. „Regionální událost, kdy pavouk kousne farmáře v malé vesnici uprostřed Austrálie, dokáže vyvolat velký ohlas. Brzy jsou takové zprávy ve všech světových médiích,“ popsal pro americké noviny The New York Times. Podle něj mezi lidmi chybí dobrá informovanost o chování pavouků.

Více souvisejících

psychologie vady řeči logopedie řeč děti

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy