Úpal, zánět i otrava. Jaké zdravotní problémy vám v létě hrozí?

Každé roční období má své výhody a nevýhody. Mezi nevýhody často patří obvyklé nemoci či zranění. Článek se věnuje nejtypičtějším letním zdravotním problémům a jejich léčbě.

Úpal

Úpalem se rozumí celkové přehřátí organismu, vůbec přitom nemusíte vyjít na sluníčko. Úpal vznikne, když jste vystaveni vysoké teplotě a vysoké vlhkosti vzduchu. Tělo pak není schopné regulovat svou teplotu.

Poznáte ho podle zvýšeného pocení, žízně, zmatenosti, pocitu slabosti a závratí, bolestí hlavy. Symptomem může být i horečka, snížení krevního tlaku a zvýšená srdeční činnost nebo zvracení.

K úpalu dochází v nevětraných místnostech či v dopravních prostředcích, ve kterých se nevětrá nebo větrat nelze. Způsobit ho také může nedostatečný příjem tekutin či nošení oblečení z neprodyšných látek. Ty tělu nedovolí regulovat svou teplotu pomocí pocení.

Pokud takový problém máte, je vhodné dostat se do chladné místnosti, lehnout si, pít a odpočívat. Studené obklady také pomáhají. Ideální je pít iontové nápoje, vodu s trochou soli či lehce oslazený studený čaj.

Úžeh

Na rozdíl od úpalu vzniká úžeh od přímého slunce. Jedná se o podráždění mozkových blan slunečním zářením. Obvykle vznikne spolu s úpalem.

Příznaky má úžeh podobné úpalu, ovšem často se projeví se zpožděním, například až v noci. Lidem často ztuhne šíje a projevují příznaky podobné zápalu mozkových blan – bolesti hlavy, neschopnost hýbat krkem a ohýbat ho.

Péče je stejná jako u úpalu, jen je dobré s největším důrazem chladit právě hlavu. Prevencí obou problémů je dostatečné pití tekutin, chlazení a zvlhčování kůže, nošení pokrývky hlavy a nezůstávat na sluníčku a v horku zbytečně dlouho.

Spálená pokožka

Snad každý se už někdy spálil, když zůstal na slunci ležet příliš dlouho. Spálená pokožka se pozná podle zarudlosti kůže, která začne být citlivá na dotek nebo i hřát. Obvykle si toho všimnete až později.

V horším případě se vám na pokožce objeví puchýře. Rozhodně je nepraskejte. Působí chladivě a dezinfikuje ranky. Po prasknutí se může kůže infikovat. Pokud máte ještě zimnici a bolí vás hlava, raději navštivte lékaře.

Kůži chlaďte obklady a namažte ji chladivým krémem či gelem, nejlépe s panthenolem a vitamínem E nebo aloe vera. Pomáhají i chladivé koupele či sprchy. Dodržujte pitný režim. Některé stránky s triky radí nanést na spálené místo jogurt, který pomůže vytvořit přes pokožku ochranný film nebo hadřík s vychladlým černým čajem.

Abyste tomuto předešli, používejte krém s UV filtrem a aplikujte ho každé dvě hodiny či po koupání. Vyhýbejte se pobytu na slunci v okolí poledne.

Zánět zvukovodu

Tato infekce je způsobená koupáním. Nezáleží na tom, jestli se koupete v rybníku či na koupališti, voda hlavně nesmí zůstat uvnitř.

Zánět vnějšího zvukovodu se pozná silnou bolestí ucha, které se nelze zbavit. Ucho je obvykle citlivé na dotek a i jemné zatahání za ucho bolí. Dalšími příznaky může být teplota, zaléhání uší, závratě a nevolnost či výtok z ucha.

S tímto problémem je nutné dojít k lékaři, který ucho vyčistí – používá k tomu speciální škrabky a silný proud vody. Na doma pak předepíše kapky, které pomohou zánět léčit. Léčba bohužel trvá i týden, proto lidé často potřebují pomoc léků proti bolesti.

Otrava jídlem

V létě je hrozba otravy jídlem největší. Může za to teplo a taky to, že si jídlo často balíme jako svačinu na výlet. V horku však mají potraviny mnohem menší trvanlivost. Mezi 4 a 32 stupni zůstane jídlo vhodné ke konzumaci asi dvě hodiny. Jakmile je teplota vyšší, máte maximálně hodinu.

Poté ho neukládejte do lednice, ale snězte nebo zrovna vyhoďte,v lednici se bakterie stále budou množit. Mléčné výrobky, syrové maso či majonézu rozhodně nenechávejte venku, maso je třeba hned zpracovat.

Příznaky otravy jídlem jsou horečky, nevolnost, zvracení či průjem. Pokud se po dvou dnech váš stav nezlepší, navštivte lékaře. Do té době je třeba hodně pít, nejlépe sladký čaj či minerální voda bez bublinek. K jídlu jsou ideální suchary, piškoty, suché pečivo. Později si můžete zlepšit jídelníček rýží či banány. Dobré jsou také jogurty, které pomáhají se střevní mikroflórou.

Související

Více souvisejících

Léto zdraví koupání dovolená nemoci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 1 hodinou

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 1 hodinou

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 2 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

Izraelská armáda potvrdila rozšíření pozemní operace do centra Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy