Krteček: Jak vznikla česká legenda, kterou zná celý svět?

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, a další půvabné postavičky dal světu Zdeněk Miler. Výtvarník, animátor a režisér celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými laskavými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Jeho tvorba sklízela ceny na zahraničních i domácích festivalech.

Milerovy ilustrace v knihách Kuřátko a obilí, Kubula a Kuba Kubikula, O veselé mašince, Cesty formana Šejtročka a dalších vynikají mistrovstvím a mimořádnou pečlivostí. Z jeho filmů se však nejvíce proslavil Krteček, s nímž bylo natočeno asi 50 snímků. První, s názvem Jak Krtek ke kalhotkám přišel, vznikl v roce 1956. Následovaly Krtek a raketa, Krtek a tranzistor, Krtek a televizor a další.

Vznikly i knižní příběhy, které čtou generace dětí nejen v Čechách už desítky let. V Německu je Krtek známý jako Maulwurf, v anglicky mluvících zemích jako Mole. Milován je ve Skandinávii a Japonsku, znají ho i diváci v Číně - na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji patřil k hlavním trhákům české expozice. A na jaře 2011 se Krteček dokonce podíval do vesmíru - jako dvaceticentimetrový maňásek na palubě raketoplánu Endeavour.

Při vymýšlení této postavičky Zdeňka Milera inspirovala krtčí hromádka, o kterou zakopl na procházce v lese, když řešil úkol, jak zfilmovat naučnou pohádku o výrobě oblečení. A potřeboval do ní nějakého průvodce.

První film s Krtkem si hned získal srdce malých i velkých diváků a zabodoval i u festivalových porot. Nevzhledné zvířátko se Milerovi povedlo nakreslit tak zdařile, že jen z filmového festivalu v Benátkách si přivezl dvě hlavní ceny. Následovaly seriály pro německou televizi.

Krtek nemluví žádným jazykem. Zvuky, které vydává, namluvily malé dcerky Zdeňka Milera, a jejich "jů", "tady, tady" a "pá pá" časem zlidovělo.

Dětský svět obohatil Miler o další půvabná zvířátka. V jeho rukou se například zrodilo zvědavé štěňátko, které v letech 1960 až 1961 díky své zvídavosti a naivnosti osvětlilo dětem některé z přírodních procesů.

Dětství prožil Zdeněk Miler v Kladně, kde se 21. února 1921 narodil. Vystudoval grafickou školu a UMPRUM v Praze. Za války pracoval jako kreslíř Baťova filmového studia ve Zlíně a potom až do roku 2002 v Krátkém filmu Praha. Vyhrál soutěž na firemní logo studia Bratři v triku, když namaloval tři kudrnaté kluky a námořnických tričkách. Za odměnu dostal týdenní dovolenou.

Jako scenárista, výtvarník a režisér debutoval roku 1948 filmem Červená karkulka. S bratry Zbyňkem a Richardem Bláhovými nakreslil a režíroval pohádku Jiřího Wolkera O milionáři, který ukradl slunce (1949). Následovala Měsíční pohádka s andersenovským motivem melancholické lásky sluneční panenky a ledového panáčka.

Celkem Miler prodal přes pět milionů knih a získal řadu cen včetně těch za celoživotní dílo. V roce 2006 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy. A v roce 2011 mu pražská Galerie Vltavín uspořádala velkou výstavu věnovanou jeho celoživotní tvorbě.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika seriál Krteček Zdeněk Miler

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy