Ideální mužské tělo? Takhle se proměnilo za posledních 150 let

Koncept "ideálního těla" se konstantně mění. To, co bylo před více než stoletím považované za perfektní a krásné, se dnes odsuzuje a naopak. Umělec Nicolay Lamm posbíral fotografie zachycující mužské tělo a vytvořil odpovídající modely.

Ideál krásy je ovlivněný velkým množstvím faktorů jako je dostupnost jídla, fyzická náročnost práce či kulturní trendy. Mění se v řádech pouhých desítek let. Následující ilustrace přirozeně nereflektují názor naprosto všech, ale jde o dobrou reprezentaci toho, co v různých dobách lidé považovali za perfektní. 

1870: Na konci 19. století byla ceněná nadváha. Majitel pořádného bříška byl považován za bohatého, neboť si mohl často dovolit pořádání hostin. 

Roku 1866 byl v Connecticutu založený takzvaný "Klub tlustých mužů". Hlavní podmínkou pro vstup byl ten, že žadatel o členství musí vážit alespoň 90 kilogramů. To se dnes nezdá býti moc, ale při tehdejší průměrné výšce kolem 170 centimetrů to zas tak málo není. 

1930: V této době už se nadbytečná váha začala spojovat spíše s nižší třídou a předlohou pro ideál se staly tehdejší hollywoodské hvězdy. Ty musely být alespoň částečně vysportované, aby vypadaly dobře na kameře. Perfektní tělo v té době bylo průměrně veliké a přiměřeně svalnaté.

1960: V šedesátých letech začala kultura odmítat vzhled, který byl spojovaný s velkými společnostmi. Ideálem se staly rockové hvězdy s hubenými těly a dlouhými vlasy. 

1980: To osmdesátá léta se vyžívala v hyper-maskulinitě a tělo z posilovny bylo nejvyšším ideálem. Byla to nejlepší doba pro kulturisty a milovníky obřích svalů. 

V této době zabodoval Arnold Schwarzenegger, který je byl bezchybným představitelem ideálního mužského těla své éry. 

1990: Nejnovější styl přišel v devadesátých letech a drží se dodnes. 

Obyčejný muž, byť o něco vyrýsovanější než ten z 30. let. To je perfektní tělo současnosti. 

A co přinesou příští desetiletí? Podle umělce Lamma, který modely zpracoval, se na budoucnosti projeví možnost cestovat do vesmíru či nahrazení částí lidského těla robotickou náhradou. Obecně se pak předpokládá, že lidská rasa ztratí většinu ochlupení a vzhledem k rostoucí inteligenci se zvětší poměr hlavy a těla.

Související

Ilustrační fotografie Glosa

GLOSA: Jak jsem začal cvičit

Zhlédnutí několika video tutoriálů. Sepsání si jasného plánu. Zařízení si permanentky. Zakoupení sportovního oblečení. V neposlední řadě jasné rozhodnutí o dodržování životosprávy. Všechno připraveno na transformaci těla i ducha. Konečně můžu vyrazit do posilovny.
Ilustrační foto

Ideální mužské tělo aneb Jak vypadá symbol krásy dnes?

Koncept "ideálního těla" se konstantně mění. To, co bylo před více než stoletím považované za perfektní a krásné, se dnes odsuzuje a naopak. Umělec Nicolay Lamm posbíral fotografie zachycující mužské tělo a vytvořil odpovídající modely.

Více souvisejících

Ideální mužské tělo Lidé lidské tělo Krása Arnold Schwarzenegger

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy