Nepřítel zdravé výživy? Lepek je minulostí, teď vládne lektin

Lepek, mléčné produkty, tuky. Je těžké držet krok s tím, co je právě podle zásad zdravé výživy jejím nejnovějším nepřítelem. Nyní na tento seznam přibyla bílkovina lektin, jíž je třeba se vyvarovat, napsal britský list The Independent.

Od loňského léta neustále narůstá počet vyhledávání termínu "lektin" na Googlu úměrně tomu, jak se množí online články a příspěvky o tom, kterak lektin způsobuje nárůst hmotnosti a zánětlivé poškození střev.

Lektiny, které jsou velkou skupinou proteinů, obsahuje celá řada potravin včetně obilovin, fazolí a zeleniny, ořechů, lilků, rajčat, brambor, paprik, mléčných produktů a vajec. Takže nezbývá příliš mnoho toho, co je "povoleno" jíst.

Megan Rossiová, mluvčí Britské dietetické asociace, pro list The Independent uvedla, že vysoký příjem lektinu by mohl lidskému organismu uškodit - ale sníst škodlivé množství lektinu je dost těžké. Pokud je jídlo správně připraveno, lektiny pro většinu lidí nepředstavují vůbec žádný problém, dodala.

Snížení obsahu lektinů v jídle se doporučuje osobám, které mají problémy s trávením. Ale v takovém případě jde o proces, který by měl být spuštěn výhradně s pomocí školeného zdravotního odborníka, jako je lékař nebo dietolog.

Diskuse kolem lektinu se velmi podobá jinému módnímu tvrzení z nedávné doby o tom, jak špatný je lepek. A to přesto, že nedávná studie prokázala, že pro osoby, které k tomu nemají závažný zdravotní důvod, je omezování pšeničných proteinů škodlivé. Navíc podobné diskuse pomíjejí skutečnost, že jen velmi málo potravin je "perfektních", dodala Rossiová.

"Omezovat ve stravě skupiny potravin, jako jsou například mléčné produkty, aniž by to doporučil odborník na stravu nebo lékař, značně zvyšuje riziko nutričních deficitů," varovala.

"Zdravotní přínos lektiny obsahujících potravin, které jsou plné vlákniny a antioxidantů, u valné většiny lidí zdaleka převyšuje negativní následky stopového množství lektinu, který je v nich obsažený." Navíc mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky, dodala Rossiová. "Vzhledem k tomu je vyloučení všech lektinů z potravy nejen téměř nemožné, ale navíc zdravotně nijak přínosné."

Pokud člověk hledá ideální stravu, měl by se inspirovat Středozemím, radí Rossiová. "Středozemní strava je bohatá na čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné potraviny, ořechy, semínka a extra panenský olivový olej. A všeobecně je pokládaná za 'zlatý stravovací standard'."

Související

Praha

Prahou se line nepříjemný zápach. V kanalizaci se něco děje

Pražskou stokovou, na níž je napojeno přes jeden a čtvrt milionu obyvatel hlavního města, trápí usazený tuk ve stokách. Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací jej musí likvidovat, jinak hrozí velké problémy. „Většinou ručně, hroudu tuku rozsekávají krumpáči či sekyrami,“ popisuje serveru EuroZprávy.cz způsob čištění kanalizace tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.
Cukr - inzulín

Tuky, cukry, bílkoviny. Co je pro tělo prospěšné a co nebezpečné?

Cukr nejezte vůbec, příliš tuků škodí zdraví a bílkoviny jsou jen pro sportovce. Podobných „rad”, jak docílit zaručeně správného stravování, je plný internet, navíc některé informace si často protiřečí. Jak se v takové změti různorodých doporučení zorientovat a neublížit svému zdraví (a váze)?

Více souvisejících

rostlinné tuky potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy