Podrazil nacisty i komunisty? Předseda protektorátu Alois Eliáš byl považován za dvojitého zrádce

Alois Eliáš byl český voják, politik, účastník domácího odboje za druhé světové války a předseda protektorátní vlády, kterého historie postavila do nezáviděníhodné situace. Za svou odbojovou činnost byl nacisty jako jediný premiér okupovaného státu popraven, zároveň ho ale ze zrady obviňoval i komunistický režim.

Legionář, generál a politik Alois Eliáš, který byl popraven před 75 lety, 19. června 1942, byl předsedou protektorátní vlády. Nacisté jej popravili za velezradu, komunisté jej paradoxně obviňovali z kolaborace s okupanty.

Eliáš přitom ve vysoké státní funkci udržoval styky se zahraničním odbojem. Jeho jméno bylo plně rehabilitováno až v roce 1996, kdy obdržel Řád bílého lva in memoriam.

Eliáš se narodil 29. září 1890 do rodiny krejčího na pražských Vinohradech. Na ČVUT se stal zeměměřičským inženýrem. Za první světové války vstoupil do československých legií v Rusku, bojoval i ve Francii, kam se později vrátil studovat vojenské školy.

Mezi válkami zastával různé vojenské funkce, mimo jiné byl zástupcem náčelníka generálního štábu. Ve velitelském sboru armády byl Eliáš znám svým vlasteneckým a protiněmeckým postojem.

Ve funkci předsedy protektorátní vlády, do níž byl jmenován v dubnu 1939 jako apolitická osoba, spolupracoval s domácím odbojem (Obrana národa) a udržoval kontakty s londýnskou vládou i přes zřejmé nebezpečí ze strany okupantské správy.

Po Heydrichově příchodu do Prahy byl 27. září 1941 zatčen a 1. října odsouzen k trestu smrti za velezradu a vyzvědačství. Zemřel na popravišti v Kobylisích.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka historie Alois Eliáš

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy