Zapomenutý vůdce Sovětského svazu: Chruščov byl nejmocnějším mužem planety, před smrtí nikoho nezajímal

Když v září roku 1971 zemřel v Moskvě takřka v zapomnění někdejší vládce Sovětského svazu Nikita Chruščov, nejčtenější sovětský deník Pravda otiskl o jeho smrti jen suchou zprávu. Přitom byl Chruščov svého času jedním z nejmocnějších lidí planety a za jeho vlády se udály zásadní změny v politickém, kulturním i společenském životě země.

Pragmatik Chruščov byl pro Sovětský svaz velkým katalyzátorem politických a sociálních změn, které mnohdy sám ani nezamýšlel. Zásadní změny přinesl jeho projev na 20. sjezdu KSSS v únoru 1956, ve kterém odhalil Stalinovy zločiny a zahájil tak "dobu tání" a některých pozitivních reforem.

Chruščov však svoji politikou ovlivňoval nejen klima v Sovětském svazu, ale na celém světě. Za jeho vlády rozdrtily sovětské tanky povstání v Maďarsku a v roce 1962 sovětský pokus instalovat rakety na Kubě přivedl svět na pokraj jaderné války.

Byl ale také prvním nejvyšším představitelem komunistického SSSR, který navštívil USA, kde v září 1959 jednal s prezidentem Dwightem Eisenhowerem. Ikonickým se pak stalo Chruščovovo vystoupení v OSN v říjnu 1960, kdy začal tlouct do řečnického pultíku vlastní botou.

Chruščov, rodák z ukrajinské vesnice Kalinovka v ruské Kurské oblasti (17. dubna 1894), se mezi politické špičky vyšvihl během druhé světové války. V roce 1944 se stal předsedou ukrajinské rady lidových komisařů a v roce 1947 prvním tajemníkem Ukrajinské KSSS. Nejvyšší stranickou funkci v komunistickém impériu získal nečekaně v září 1953, kdy byl zvolen prvním tajemníkem Ústředního výboru KSSS.

Do té doby vedl moskevskou stranickou organizaci a po smrti vůdce Josifa Stalina v březnu 1953 nepatřil k favoritům na post jeho nástupce. Jenže většinou rivalů podceňovaný politik obratnými manévry postupně vyřadil všechny své protivníky ze hry a o pět let později získal i nejvyšší vládní funkci - stal se předsedou rady ministrů.

Ve funkcích vydržel do října 1964, kdy byl z obou nejvyšších postů sesazen. Chruščov byl obviněn z řady politických chyb, například mu byly dávány za vinu neúspěchy v zemědělství nebo zhoršení zásobování. Podle historiků ale doplatil také na jím chystané reformy stranického aparátu, kterých se mnozí jeho kolegové obávali.

Související

Více souvisejících

Nikita Chruščov Sovětský svaz historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy