Sérioví vrazi historie: vlkodlak, upírka a čarodějnice

Mysleli jste si, že sérioví vrazi jsou jen moderní vymožeností? Je pravda, že v dnešní době jejich příběhy zažívají boom a natáčí se filmy či seriály o jejich příbězích, ať už jsou reální či fiktivní. Historie však skrývá desítky sériových vrahů – není to jen Jack Rozparovač.

Zmatené travičky v Římě

V roce 331 před naším letopočtem ve starověkém Římě umíralo poměrně velké mnoho mužů. Protože smrtí bylo hodně, lidé předpokládali, že se stali obětí epidemie či moru. Nicméně muži zemřeli na otravu. V té době jed sloužil jako prostředek ke spáchání sebevraždy.

V tomto případě však muži spáchali sebevraždu nechtěně – mysleli si totiž, že jed je medicínou. Vraždy byly spojeny se stovkou starších žen, které mužům tuto „medicínu“ daly. Dvě z nich byly chyceny a předvedeny přes radu, aby byly za zločiny souzeny.

Ženy však tvrdily, že se skutečně jedená o medicínu. Aby to dokázaly, rozhodly se svůj dryák vypít samy. A – poměrně ironicky – zemřely na otravu. Zbytek žen se před radu nedostal. Je tedy pravděpodobné, že si o nich mysleli, že jsou ženy bláznivé, ne vražedkyně.

Krutý princ

Liu Pengli byl synem krále Xiao z Liangu v Číně. Celé království si bylo vědomo toho, že byl Liu Pengli krutý a arogantní muž. Po nocích se on a dalších až 30 mladých mužů – otroků či zločinců – vydávalo zabíjet a krást majetek svých objetí. Pro zábavu.

Předpokládá se, že zabil okolo 100 svých poddaných. Lidé se v noci báli opustit svůj dům. Nakonec se syn jedné z obětí odhodlal nahlásit tyto horory králi. Trestem by byla smrt, ovšem král nedokázal zabít svého jediného syna. Proto se rozhodl Liu Pengliho zapudit.

Královna kudlanka

Princezna Anula z Anardhapury zabila svého manžela krále Coranagu, protože se zamilovala do jednoho z palácových strážných. Zabila i jeho syna Tissu. Siva – strážný – a Anula spolu vládli rok a dva měsíce. Pak se však Anula znovu zamilovala.

Terčem její lásky byl tentokrát truhlář Damila Vatuka. S ním také vládla rok a dva měsíce, než se zamilovala do dřevorubce. Zabila svého manžela a vdala se za dřevorubce, s nímž žila rok a měsíc. Pak se zamilovala do kněžího jménem Damila Niliya.

Otrávila svého muže a vzala si Damulu Niliyu. Toho otrávila po šesti měsících manželství a po dobu čtyři měsíce vládla sama. Pak se však vrátil jeden ze synů původního krále, který před ní utekl. Ten si přivedl armádu a Anulu nechal zaživa upálit.

Sériový sodomista

V rané historii se nevyhnuli vraždám ani homosexualitě. Ti bohatí či vznešení si mohli dovolit zabíjet či dělat jiné věci, které byly považované za nemravné či zakázané. Díky jejich pozici a moci jim to všechno prošlo.

Zu Shenatir nebyl výjimkou. Patřil k prvním vrahům, kteří se svými oběťmi měli homosexuální pohlavní styk. Patřil k tyranům Jemenu pátého století našeho letopočtu a svou krutostí byl známý. Zu Shenatir lákal mladé muže do svého paláce, kde je znásilnil. Pak je vyhodil z okna.

Tyto krutosti se mu však vymstily, jeho vraždění zastavila jeho poslední oběť. Mladý muž jménem Zerash si nenechal ublížit. Místo toho Zu Shenatira pobodal, čímž ho zabil.

Irská čarodějnice

Alice Kyteler, která byla známá jako Čarodějnice z Kilkenny, žila v Irsku ve 14. století. Byla hlavou kruhu čarodějnic a byla také první obětí moderních čarodějnických procesů na britských ostrovech. Podobně jako Anula prý Alice zabíjela své manžele.

Podle informací otrávila své tři první manžele a v době, kdy byla zadržena, pomalu pracovala na vraždě dalšího, Sira Johna le Poer. Její děti uvedly, že Johnovy nehty opadaly z jeho prstů a vypadaly mu vlasy. Dalším obviněním bylo, že vlastnila osobního démona jménem Son of Art (Syn umění).

Alice dvakrát unikla trestu. Když utekla poprvé, našli ji v Dublinu. Po druhém útěku ji nikdy nikdo nenašel, předpokládalo se však, že utekla do Anglie. Místo ní byla potrestaná její následovnice Petronilla a také její oblíbený syn William Outlawe.

William dostal za trest splnit seznam „dobrých skutků“, což nesplnil. Petronilla byla zbičována a později upálena. Stala se tak prvním člověkem upáleným za kacířství v Irsku.

Zbloudilý voják

Gilles de Rais byl francouzským šlechticem, který se proslavil jako skvělý voják. Své jmění získal dědictvím a také vlastním úspěchem. Dlouhou dobu věrně bojoval po boku francouzské ikony Johanky z Arku, dokud nebyla zajata a upálená.

Poté se začal zajímat o tajemnou alchemii a Satanismus, protože měl zájem o získání více moci, vědění a také bohatství. Kvůli jeho zájmu o Satanismus byl Rais obviněn z únosu více než 140 dětí. Ty pak měl mučit a zabíjet.

Za jeho zločiny ho zatkli v roce 1440. Soud ho uznal vinným z kacířství a odsoudil ho ke smrti. Těsně přes popravou, což bylo oběšení, se ke svým zločinům přiznal. Poté se prý měl kát, což lidé vnímali jako příklad „křesťanského pokání“ a vykoupení.

Vlkodlak z Německa

Peter Stubbe byl bohatým farmářem, který žil v 16. století v německém Bedburku. Jeho pozice mu umožnila stát se velmi vlivnou postavou ve městě a získat si důvěru ostatních obyvatel. Právě toto ho ochránilo od následků jeho ďábelské činnosti.

V Bedburku došlo k množství vražd lidí, zabit byl i dobytek. Mnoho lidé věřilo, že se jednalo o hladové vlky. Když však několik lovců vyrazilo odehnat divokého vlka, místo šelmy našli Stubbeho. Mysleli si, že jde o Ďáblův trik a odvedli Stubbeho domu. Později ho zatkli.

Když byl mučený, Stubbe prohlásil, že má magický opasek, který mu dal Ďábel a který mu umožňuje změnit se ve vlka, když loví své oběti. Stubbe nebyl vlkem a jeho „magický opasek“ nikdo nenašel. Stubbe se za vlka vydával pomocí kabátu z vlčí kožešiny, který nosil.

V konečném důsledku Stubbe zabil a snědl 16 lidí, 13 z nich byly děti. K vraždám se přiznal, když ho mučili. Po odsouzení Stubbeho lámali v kole, pak mu usekli hlavu. A později byli on, jeho milenka a jeho dcera upáleni, protože lidé byli přesvědčeni, že mu obě pomáhaly.

Neviditelný vrah

V Německu na konci 16. století žil Peter Niers. Ten byl vůdcem gangu zločinců a podle historiků zabil 544 lidí. Byl zatčen a mučen v roce 1577, ovšem přiznal se pouze k 75 vraždám. Tvrdil také, že se umí zneviditelnit, což měl být důvod, proč tak dlouho unikal spravedlnosti.

Ještě ten rok uprchl, ovšem chytili ho v roce 1581. Podle Nierse ho chytili jen proto, že ztratil své spojení v magickými materiály, které potřeboval k neviditelnosti. Protože věřil, že mu Ďábel dá magické schopnosti, většina jeho vražd byla pro účely černé magie.

Když ho chytili podruhé, přiznal se k vraždě 544 lidí. Čtyřiadvacet z jeho obětí byly těhotné ženy. Součástí Niersovy popravy bylo třídenní mučení. Byl lámán v kole, ovšem to ho nezabilo. Proto ho nakonec nechali rozčtvrtit.

Čachtická paní

Alžběta Bathory byla narozená v roce 1560 v Transylvánii. Patřila ke šlechtické rodině, někteří její příbuzní byli králi, rytíři a dalšími vysoce postavenými členy společnosti. Protože byla díky svému statusu prakticky nedotknutelná, měla být vůdkyní skupiny, která mučila mladé služky a poddané.

V její rodině žilo více narušených členů, mezi nimi měl být strýc, který ji naučil Satanismu, a teta, která ji naučila sadomasochismu. V roce 1575 se vdala za hraběte Nadásdyho. Podle historiků jí manžel postavil vlastní mučírnu.

Po jeho smrti Alžběta začala unášet mladé dívky, k čemuž jí pomáhala chůva a místní čarodějnice. Věřila, že se koupelemi v krvi udrží mladá. Protože byla vysoce postavená, nikdo si jejích činností nevšímal. Pak se však začala zaměřovat na dcery šlechticů. Pak už to král nemohl ignorovat.

Zatkli ji a její čtyři pomocníky. Ti byli popraveni. Alžbětino příbuzenství s polským králem Štěpánem Báthorym ji zachránilo před smrtí. Alžběta dožila v domácím vězení v Čachticích. Kvůli úzkému spojení s krví byla považována za jednoho z prvních upírů.

Jaký otec, takový syn?

Bjorn Petursson byl islandským farmářem, který žil na své farmě poblíž hory Axlarhyrna. Jeho matka během těhoteství často měla chuť na krev a bála se o zdraví svého dítěte. Její muž jí často dovolil, aby pila jeho krev.

V dětství Bjorn snil o tom, že mu tajemný muž věnoval 18 kusů lidského masa. Čím více je jedl, tím lépe chutnaly. Ve snu ho muž nabádal, aby vylezl na horu a našel specifický kámen. To, co bylo pod ním, si měl vzít. Bjorn to splnil a našel sekyru.

Jakmile ji sebral, prý cítil nekontrolovatelnou chuť zabíjet. A lidé z města začali mizet. Mnoho obviňovalo Bjorna a jeho těhotnou ženu. Oba byli odsouzeni ke smrti. Mnoho zdrojů tvrdí, že Bjorn zabil více lidí, než těch 18, ke kterým se přiznal.

Jeho ženu nechali naživu tak dlouho, aby mohla před svou popravou porodit. Porodila syna, který je známý jako Sveinn „skotti“ Bjornsson. A stal se notorickým násilníkem.

Související

Masaryk, T.G.

Kdo byl Tomáš Garrigue Masaryk? Bojoval s Čechy a nechal se přejmenovat

Donald Trump pozval na narozeniny Tomáše Garrigue Masaryka na návštěvu v bílém domě. Od 7. března uplynulo 169 let od narození prvního československého prezidenta. Každoročně probíhá řada připomínkových akcí. Přestože tatíčka Masaryka každý zná, s jeho životem je spojena řada málo známých kuriozit.

Více souvisejících

kuriozity Sérioví vrazi zajímavosti Čachtická paní upíři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy