Tahle mýtická monstra patří k těm nejhorším, potkat byste je nechtěli

Mytologie je plná šílených příšer. Příšery a monstra jsou součástí lidské kultury už od jejich počátků. Čím více kultur, tím více příšer… Prošli jsme mytologie různých kultur a přinášíme příšery, z nichž měli lidé noční můry.

Monstra si dlouhá léta udržovala svou děsivost a nebezpečí, děti se jich bály a ani dospělí z nich neměli dobrý pocit. Nyní jsou populární třpytící se upíři a emocionálně zmatení vlkodlaci. Dříve upíři znamenali krev a bolest a strach, stejně jako většina na tomto seznamu. Není špatný nápad si je čas od času připomenout.

Laistrygonové

Pokud se nevyznáte v řecké mytologii a příběhu o králi Odysseovi, lze Laistrigony popsat několika slovy. Nepřátelští lidožraví obři. Podle mytologie žili na ostrově Lamos. Když Odysseus při cestě domů projížděl kolem ostrova, začaly na jeho lodě dopadat veliké kameny.

Museli zakotvit a Odysseus vyslal tři průzkumníky. Ty obři chytili a snědli. Když se pak Odysseus pokusil utéct, opět po nich obři házeli kameny. Odysseus utekl jen s jednou lodí (místo původních dvanácti) a hrstkou posádky.

Dybuk

V židovské mytologii je dybuk určitým démonem. A nejen tak ledajakým. Každý démon je špatný, ovšem dybuk se chová ještě hůř. Dybuk se přichytí na duši dobrého, nevinného člověka a tropí katastrofy, kdekoliv může.

Dybuk sám o sobě je zlomená duše, která se snaží najít něco, co by ji udrželo. Bohužel si to neuvědomuje a místo toho tvoří chaos a problémy. Na rozdíl od většiny monster nemá fyzickou podobu. Tu získá jedině posednutím nevinného člověka.

Nachzehrer

Toto je německou verzí upíra. A v době, kdy se upíři schovávají na středních školách a hledají si přítelkyni od několik století mladší, je osvěžující vzpomenout si na trochu děsivější verzi upíra. Nachzehrer je určitým hybridem mezi ghúlem a upírem. Nepije krev, místo toho lidem vysává duše.

Mýtus pochází ze severu Německa a podle legend Nachzehrer vstane z hrobu, aby se krmil svou vlastní rodinou. Kromě vysátí duše může Nachzehrer zabít také zvukem kostelních zvonů, které zabijí všechny, kdo je uslyší, a kontaktem se svým stínem.

Gugalanna

Epos o Gilgamešovi patří k nejstarším dochovaným literárním dílům a právě odtud pochází Gugalanna, neboli nebeský býk. Jedná se o obrovského býka, který napadal města a zabíjel tisíce lidí, dokud se mu nepostavil Gilgameš a jeho přítel Enkidu. Gugalanna byl bohem, který je dnes znám jako znamení zvěrokruhu „býk“.

A Gugalanna měl za cíl právě Gilgameše. Gilgameš totiž odmítl romantické návrhy bohyně Inanny, kterou to rozzuřilo. Poslala tedy Gugalannu, aby Gilgameše zabil. Někdo prostě nevydařené vztahy bere asi až moc vážně.

Strigoi

Pokud jste měli upírů málo, tady je další. Rumunsko je upíry známé, o hraběti Drákulovi slyšel snad celý svět. Rumunsko je však pravděpodobně rodištěm příběhů o upírech. A všechno to začal jeden druh. Strigoi. Už to jméno zní nepřátelsky, že?

Strigoi je utrápená duše, která nemá v hrobě klid a chce se vrátit na Zem. K tomu potřebuje lidskou krev, aby jeho tělo znovu ožilo. Mezi jeho schopnosti patří neviditelnost a schopnost proměnit se v jakékoliv zvíře. Podle serveru Listverse se dodnes stává, že lidé vykopou hrob, aby zlikvidovali nebezpečí, jakým by se Strigoi stal.

Tygrodlak

Je to sice poměrně krkolomný název, ovšem tato příšera z čínské mytologie asi lépe pojmenovat nejde. Jedná se o lidi, kteří se mění v tygra. Existují dvě verze, proč se to tak děje. Tygrodlak musel trpět speciální kletbou, která napadala každou generaci jeho rodiny – nebo musel silně rozzuřit dávného předka.

Druhou možností je představa, že lidé, kteří nejsou Číňané, jsou vlastně zvířata v přestrojení. Zvířata prý časem zapomněla, kdo jsou...a vzala na sebe lidskou podobu. Bylo tedy jen přirozené, že se vraceli do své podoby, což byl právě tygr.

Dames Blanches

Bílé paní v Čechách existují taky, nicméně tyto francouzské tajemné ženy nebydlely na hradě. Ačkoliv nejsou typickou verzí příšery, mohou být velmi nebezpečné. Dames Blanches byly krásné ženy, které si přivlastnily nějaký most.

Dame Blanche pak čekala, až přes most půjde mladý muž. Pak ho požádá o tanec. Pokud to muž přijme a zatančí si s ním, Dame Blanche ho nechá projít s úsměvem a neukáže mu svou stinnou stránku. Pokud však muž odmítne, žena ho možná shodí z mostu, nebo přivolá gobliny, sovy, kočky a podobně, aby ho mučili.

Black Annis/Black Agnes

Tato čarodějnice je britským ekvivalentem ruské Baby Jagy. Jedná se o zlou bytost s modrou kůží a železnými drápy. Měla se potulovat po venkově v okolí Leicestershire a jedla jehňata a – což nikoho nepřekvapí – lidské děti.

Pokud dítě chytila, vyčinila jeho kůži a nosila ji kolem pasu. Britští rodiče hrozili zlobivým dětem, že si pro ně Black Annis přijde, pokud nebudou poslouchat, a odnese si je do své jeskyně, kde je sní. Klečení v koutě bylo asi někdy málo.

Kostěj

Tato ruská bytost je obvykle pojmenovaná jako Kostěj Nesmrtelný a jedná se o tradičního zloducha. Objevuje se v ruských pohádkách (například o Ivanu Careviči), kde obvykle unese hrdinovi nevěstu nebo matku. A protože je nesmrtelný, jen tak někdo ho nezabije.

Existuje možnost, jak se Kostěje zbavit, je třeba zničit jeho duši. Kterou ukryl v jehle. Ta jehla je uvnitř vejce, vejce je uvnitř kachny kachna je uvnitř zajíce. Zajíc je schovaný v železné truhle zakopané pod dubem na tajemném ostrově, odkud pochází vítr. Pro hrdinu jistě výzva.

Související

Monstrum - ilustrační obrázek

Žijí v Polsku upíři? Kde splaším manželku? Diplomaté čelí kuriózním dotazům turistů

Mnoha kuriózním dotazům čelili letos pracovníci britských konzulátů, se kterými se lidé mimo jiné chtěli poradit o upírech, vegetariánských klobásách, či ženách, jež by se rády vdaly. O bizarních telefonátech informovalo britské ministerstvo zahraničí ve snaze připomenout, že na jeho konzuláty by se lidé měli obracet spíše v serióznějších záležitostech.
Ilustrační foto

Děsiví revenanti: Vrací se na Dušičky mrtví mezi živé

Již odpradávna lidé věří v přízraky mrtvých, kteří vstávají z hrobů, děsí živé a škodí jim. Tito nemrtví, kteří opouštějí své hroby, se označují jako revenanti. Protože se jich lidé pochopitelně báli, snažili se všemožně zabránit jejich návratu. Tyto představy se v lidové kultuře udržely až do 20. století.

Více souvisejících

upíři Příšery mytologie zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy