Jak vylepšit studijní kout pro školáka? Studio Viabel vám poradí

Máte doma dítě ve školním věku a nevíte si rady s jeho pokojem? I když je pokoj malý nebo se o něj musí dělit více dětí, vždy je způsob, jak vylepšit pracovní místo, aby byl školák schopný se do školy připravovat v pohodlí.

Podle studia Viabel, které se specializuje na navrhování a zařizování dětských pokojů, je nejdůležitější v pracovním koutku školáka stůl, výškově nastavitelná židle, osvětlení a dostatek místa na školní potřeby.

Podle Šárky Richtrové se studia Viabel je nejlepší nábytek, který funguje jako stavebnice a lze k němu snadno dodávat další prvky. Nábytek tak může růst spolu s dítětem. Stůl by měl mít dostatečně velkou, rovnou desku z kvalitního materiálu. Židle by měla být výškově nastavitelná, dítě se totiž musí při sezení opírat nohama o zem.

„Zejména u prvňáčka a menších školních dětí se vyplatí uvážit, jestli se ke stolu vejde i židle pro mámu nebo tátu: jinak budete s psaním úkolů zbytečně zápasit za vysokým kuchyňským stolem,“ říká Šárka Richtrová v tiskové zprávě. Richtrová si oblíbila například španělský nábytek značky Asoral z dřevěného masivu, který vydrží pěkný mnoho let a je také možné k němu dokupovat další prvky rovnou ve čtyřiadvaceti pastelových barvách, z nichž můžete vytvářet různé kombinace.

Zatímco malí školáci rodičovskou pomoc potřebují a často i sami vyžadují, u větších ratolestí je situace jiná. „Větší děti se už neučí jen u stolu, takže velmi ocení „válecí zónu“ s nábytkem určeným k pohodlnému studiu, hře nebo relaxaci. Velmi oblíbené jsou např. barevné sedáky typu Bool, připomínající velký tenisový míček, “ radí specialistka na dětské bydlení.

Větší děti ocení také tlumenější a méně „dětské“ barvy. Hitem bývá vysoká postel, která navíc v pokoji ušetří hodně místa – můžete pod ni umístit třeba právě pracovní koutek a sestavu doplnit úložnými schody se šuplíky. Pokud máte doma sourozence, je vhodné jejich pracovní zóny opticky či barevně odlišit, aby se zabránilo zbytečným strkanicím.

Svou roli hrají i zvolené barvy: studiu prý svědčí žlutá, ale i modrá nebo zelená. Zatímco první jasná barva aktivizuje, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje paměť a potlačuje chvilkovou únavu, druhé dvě napomáhají lepšímu soustředění – ideální je tedy jejich vyvážená kombinace.

Zásadní pro zdárné studium je dostatek úložných prostor na učebnice a školní potřeby. Šikovné a u dětmi oblíbené jsou třeba jezdící kontejnery. Výborně slouží i hranaté boxy k zavěšení na kraj stolu, na hranu skříňky nebo postele. Na očích a hezky uspořádané tu mohou čekat pastelky, pravítka a další drobnosti či hračky.

Skvělým, finančně nenáročným doplňkem do studijního koutku je magnetická tabule, která dětem poslouží jako připomínač, organizér i galerie. Dobře se na ní uplatní rozvrh hodin, oblíbené fotografie a lze ji využít i jako nenásilnou učební pomůcku. Tabule v podobě kytičky, obdélníku s oblými rohy nebo dlouhých pásků navíc studijní koutek krásně zútulní.

Související

Ukázka dětského pracovního koutu ze studia Viabel

Jak zařídit pracovní kout pro školáka?

Celá ČR – Září se blíží a s ním i přípravy na nový školní rok. Pokud se tedy právě věnujete úvahám nad vhodným pracovním koutem a jeho doplňky pro vašeho školáka, jistě se vám bude hodit několik užitečných tipů. Dozvíte se, co by v pracovním koutku nemělo chybět nebo co dítě rozptyluje a co mu učení naopak usnadní.

Více souvisejících

Studio Viabel Nábytek děti Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy