Jsme vrcholem evoluce? Ale kdepak, lidský organismus se ještě mění

Živočišný rod Homo má dlouhou historii. Náš nejstarší známý předchůdce - homo naledi - zde žil pravděpodobně před třemi miliony lety. Uplynulo mnoho času a lidi prošli evolučním vývojem - máme kratší ruce, protože nelezeme po stromech, chodíme vzpřímeně, jsme mnohem méně ochlupení, máme menší čelist a spoustu dalšího. Dnešní člověk je označovaný jako Homo sapiens sapiens, ale budeme skutečně vrcholem evoluce, nebo po nás přijde ještě novější typ?

Lidstvo si možná myslí, že jsme obelstili přírodu, díky technologickému pokroku a poznatkům z oblasti medicíny jsme se vyřadili z přirozeného výběru. Jenže opak je pravdou, vědci postupně narážejí na důkazy, že příroda nemá naše těla za dokonalá a postupně si nás upravuje podle sebe.

Studie napříč celým světem zkoumala přes 200 tisíc vzorků DNA. Cílem bylo zjistit, k jakým genetickým změnám dochází v průběhů let. Vědci zveřejnili závěr, že přirozená selekce se snaží odstranit genové varianty spojené některými nemocemi nebo špatnými návyky.

Výsledky naznačují, že došlo k mírnému snížení genomu, který by mohl za vznik Alzheimerovy choroby. Během jedné generace došlo taky k procentnímu úbytku genové varianty, která láká k silné závislosti na cigaretách. "Jsou to jemné signály, ale ukazuje se, že přirozený výběr se děje i v moderních lidské populaci," vysvětluje spoluautor studie Joseph Pickrell.

Jakékoliv evoluční změny v našem těle ovšem nebudou vnímatelné během jednoho lidského života. Druh Homo sapiens je starý možná 300 tisíc let, za tu dobu jsme se nejspíš příliš nezměnili. Vědci však tvrdí, že odlišnosti tady jsou. Například štěpení mléka, což je v přírodě považovaný za pokrm pro kojence a mláďata. Nicméně v dnešní době pijí mléko i dospělí (zejména v Evropě a u některých afrických či indických kmenů), což třeba ještě před 1000 lety nebylo možné, protože jejich trávící systém by mléko odmítalo vstřebat.

Související

Neandrtálci

Záhadní předchůdci člověka: Nález čelisti v Tibetu mění fakta o evoluci

Dávno vyhynulí předchůdci moderních lidí denisované žili ve velké nadmořské výšce v Tibetu. Zjistili to vědci, kteří zkoumali čelist nalezenou na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3280 metrů nad mořem. Schopnost žít v tak extrémních podmínkách se dříve připisovala pouze druhu Homo sapiens, uvedl zpravodajský server BBC News. Podle vědců denisované pravděpodobně předali moderním lidem gen, který jim pomáhá zvládat život ve vysokých nadmořských výškách.

Více souvisejících

Evoluce lidské tělo společnost

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy