Svět bez ropy: Připravit se musíte na rabování i hladomor

Už několik let slyšíme o přicházející ropné krizi, ale fosilní palivo využíváme čím dál, tím častěji. Pokud si třeba myslíte, že nedostatek ropy vyřešíme elektrickými auty a všechno bude v pořádku, asi budete v případě katastrofy hodně překvapení. Svět je závislý na ropě a s nadsázkou se dá říct, že jíme ropu a zemní plyn.

Abychom si mohli představit dalekosáhlé důsledky kvůli absenci ropy, musíme si uvědomit, k čemu všechno se ropa používá. Nejedná se pouze o pohonné hmoty, lidé bez aut budou tím nejmenším problémem. Spojené státy mají třeba zásoby fosilních paliv na měsíc, podle Správy státních hmotných rezerv (SSHR) by Česká republika vydržela tři měsíce.

Podle SSHR má stát připravený nouzový plán pro případ podobné krize, v první fázi by došlo k okamžitému silnému omezení využívání osobních automobilů, zastavit se musí i civilní letecká doprava. Po nějaké době se limity dotknou i kamionové a lodní přepravy, které převáží miliony tun zboží včetně jídla. Jenže to jsme stále jen na vrcholku všech problémů.

Současné zemědělství je závislé na umělých hnojivech, které je vyráběné za pomoci ropy a zemního plynu. Bez nich by planeta uživila kolem třetiny současné populace, hladomor by byl tak nevyhnutelný. Podle jedné studie se ročně spotřebuje na jídlo pro jednoho Američana až 1 500 litrů ropy. Kvůli nedostatku průmyslových hnojiv budeme muset používat hnojiva přírodní, jako je třeba dobytčí hnůj.

Zvířata se stanou cennou pracovní sílou, protože nebude dostatek ropy pro pohánění zemědělských strojů. Maso tak vymizí z našeho jídelníčku. Se zeleninou a ovocem to však taky nebude nijak slavné. Čerstvé výrobky budou nesmírně drahé a dovolí si je jen ti nejbohatší. Zbytek lidstva bude muset přežívat na práškových, uměle vyrobených potravinách.

Města budou zamořená odpadky, nebudou k dispozici auta, která ulice uklidí. Zápach a šířící se infekce bude na denním pořádku. Pro představu – New York v současnosti ročně vyprodukuje 75 milionů tun odpadu, Praha 264 tisíc tun. Nastane i problém s výrobou elektřiny, na světě je ještě spousta elektráren, které zásobují domácnosti tepelným spalováním fosilních paliv, jako je třeba uhlí. Kdo a co uhlí vytěží a doveze na požadované místo, je ale otázka.

Lidstvo bude jen krůček od celospolečenské krize. Chudoba, hlad, kriminalita a rabování budou typické pro život přeživších. Světlou stránku to ale mít bude, čistý vzduch, lokální výroba potravin a místo parkovišť a asfaltu jen zarostlá pole, zavřené továrny a svět bez civilizačního hluku - žádná auta ani letadla. Takhle můžou v lepším případě vypadat post-apokalyptické scénáře.

Související

Apokalypsa

Vědci zjistili, že milovníci katastrofických a postapokalyptických filmů lépe snáší pandemii

Jeden kontakt a smrtelný virus se přenese. V americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí dochází k mobilizaci všech výzkumníků, kteří mají za úkol zjistit podstatu patogenu, který neustále mutuje a jak postupně narůstá počet mrtvých, lidé se snaží ochránit sebe a své nejbližší. Film Nákaza z roku 2011 jakoby, odrážel tvrdou realitu současného světa. Nicméně vědci tvrdí, že fanoušci apokalyptických filmů jsou lépe připraveni na pandemii covid-19.

Více souvisejících

Apokalypsa ropa budoucnost Zemědělská technika kriminalita

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy