Na Floridě objevili několik set let starou kánoi. Z vody ji nejspíš vyplavila Irma

Cocoa - Hurikán Irma nepřinesl jen spoušť a ztráty, ale díky němu našli vědci i zajímavý historický artefakt. Na dně řeky Indian na Floridě byla po několik set let ukrytá dřevěná kánoe dlouhá čtyři a půl metrů.

Předmět objevil místní obyvatel Randy Lathrop se svým synem. "Zpočátku to vypadalo jen jako kus dřeva, ale ve skutečnosti se jedná o plavidlo, které bylo vydlabano ze dřeva," řekl objevitel, který ihned zavolal historiky a archeology. Ještě než si vědci stihli artefakt odvézt, Lathrop jej stačil vyfotit a umístit na sociální sítě, kde vyvolal zájem veřejnosti.

Podle historiků je kánoe stará několik set let, ale přesné datování provedou až rádiokarbonovou metodou. Zachovalé plavidlo váží kolem 400 kilogramů a po zdokumentování bylo uloženo zpět do vodní lázně, aby dřevo nevysychalo. Na Floridě bylo už objeveno několik dřevěných kusů historických plavidel, nalezená kánoe má však nezvyklé znaky, které bude potřeba dále zkoumat.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie hurikán Irma (září 2017) kanoe

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy