Zemřel Hugh Hefner, zakladatel časopisu Playboy

Washington - Ve věku 91 let zemřel Hugh Hefner, zakladatel amerického pánského magazínu Playboy. V roce 2015 se časopis překvapivě rozhodl skoncovat s nahotou, záhy se k ní ale opět vrátil.

"Americká ikona a zakladatel Playboye Hugh M. Hefner dnes zemřel," uvedla ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) společnost Playboy Enterprises s tím, že se tak stalo poklidně a doma.

Playboy je považován za etalon pánských časopisů, ale v posledních letech se potýká s klesajícím zájmem mužů. V roce 2015 ze stránek magazínu zmizela nahota. Letos se však obnažené ženy vrátily.

Hefner byl třikrát ženatý. Přestože plánovanou třetí svatbu jeho tehdejší přítelkyně a nyní 31letá vdova Crystal Harrisová v červnu 2011 na poslední chvíli zrušila, pár si nakonec řekl ano v posledních hodinách roku 2012.

Ještě za svého života vyslovil Hefner přání být po smrti nablízku slavné Marilyn Monroeové. Proto si také koupil na losangeleském hřbitově, kde je legendární herečka pochována, volný hrob hned vedle jejího.

"Hugh Hefner byl velikánem nakladatelského podnikání, žurnalistiky, svobody projevu a lidských práv. Byl originální a byl to můj přítel," napsal v reakci na jeho úmrtí legendární moderátor televize CNN Larry King. "Díky, že jsi mě vybral a přivedl do magického světa Playboye. Nepřestávám plakat a neumím si představit, kolik zajíčků pro tebe pláče. Jsi třída," uvedla modelka a herečka Carmen Electra.

Příběh Hefnerova života byl v podstatě jednoduchý a přímočarý, ale i trochu pohádkový. Narodil se v Chicagu do konzervativní metodistické rodiny. "Objetí žen jsem si užil až od mých zajíčků," vzpomínal později. I přes vysokou inteligenci (údajně měl IQ 152) a diplom z psychologie ale tíhl spíš ke kreslení. Díky němu se dostal i do časopisu Esquire. Jenomže pak se Esquire rozhodl přestěhovat z Chicaga do New Yorku.

"Buď mi přidáte pět dolarů, nebo nikam nejdu," reagoval tehdy muž, který živil manželku a svou malou dcerku. Protože mu nepřidali, zrodil se nový časopis - Playboy. Původně se ale měl jmenovat Stag party (Pánská jízda), název Hefner změnil až na poslední chvíli v kuchyni svého bytu, kde první číslo na koleně dělal. Jeho tahákem byly nahé snímky tehdy nepříliš známé blonďaté herečky Marilyn Monroeové, kterou k focení za pár set dolarů přemluvil Hefnerův známý fotograf. Na titulní stránce pak nad hlavou této budoucí "sexbomby století" chybělo i číslo vydání.

"Nepočítal jsem tehdy, že by někdy bylo potřeba nějaké další," vzpomínal později Hefner. Ale 50.000 prodaných výtisků jeho plány zásadně změnilo. "Sex je trefa do černého," psal v dopise investorům a ti mu dali za pravdu. Hefnerovo impérium tak mohlo začít růst. Již od druhého čísla měl Playboy jako značku ušatou zaječí hlavu. Duchovním otcem symbolu byl tehdejší umělecký ředitel Arthur Paul, který stál i za celkovým designem časopisu. V lednu 1954 se na stránkách magazínu poprvé objevila odhalená playmate (dívka měsíce), kterou se stala herečka a modelka Margie Harrisonová. V roce 1960 se pak "zajíčci", tedy dívky v rozverných kostýmech, objevili na párty v Playboy Clubu v Chicagu. Maska se pak ujala jako ozdoba hostesek při nejrůznějších příležitostech.

Časopis psal o všem, co měl muž své doby znát, tvořil styl. Vedle informací o pánské módě i o nápojích, jídle, spotřebním zbožím či autech. Do Playboye psali význační literáti, další celebrity věnovaly časopisu exkluzivní rozhovory. V polovině 70. let si tento styl oblíbilo minimálně 6,5 milionu mužů, kteří si časopis kupovali. Hefner si mohl dovolit expandovat. Koupil si "Velkého králíka" (vlastní Boeing 747), po celé zemi rozprostřel síť svých klubů a ve svém sídle Playboy Mansion v Los Angeles seznamoval smetánku světa se svými zajíčky.

Svoji odhalenou krásu ukázala v Playboy řada slavných osobností: Bond-girl Ursula Andressová (1965), herečka Kim Basingerová (1983), zpěvačka Madonna (1985), herečka Pamela Andersonová (1990), zpěvačka Samantha Foxová (1996) nebo německá krasobruslařka Katarina Wittová (1998). V březnu 1964 se na obálce objevila i česká herečka Olga Schoberová, kterou si údajně pro focení vybral sám Hefner. Následovala ji v srpnu 1987 modelka Pavlína Pořízková. V Československu vyšlo první číslo časopisu v dubnu 2011, jako šestnáctá mutace měsíčníku na světě a po maďarské druhá v postkomunistické Evropě. První playmate se stala tehdy dvaadvacetiletá modelka Šárka Lukešová.

Už v průběhu 80. let se ale jeho obchodní úspěch zadřel. Pod tlakem musel rozprodat umělecké sbírky i část impéria. Suita jeho osobních milenek, vybíraných samozřejmě z modelek Playboye, se zmenšila na sedm. Hefner, Playboy a jejich říše se ocitli pod tlakem zákazníků, požadujících stále otevřenější erotiku. V roce 1985 nakonec Hefner odešel do ústraní a své království předal dceři Christine. Zpět pod svoji kontrolu získal Hefner Playboy v roce 2011.

Související

Playboy

Playboy zvažuje možnost návratu na akciovou burzu

Společnost Playboy Enterprises, majitel stejnojmenného pánského časopisu, zvažuje možnost návratu na akciovou burzu prostřednictvím fúze se společností specializovanou na akvizice. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Playboy Hugh Hefner úmrtí USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno před 49 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 2 hodinami

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 6 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 7 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vatikán vydal normy, jak posuzovat nadpřirozené jevy

Vatikánské Dikasterium pro nauku víry vydalo nové normy pro posuzování údajných nadpřirozených jevů. Nový dokument vstoupí v platnost v neděli 19. května, informoval zpravodajský web Vatican News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy