Po dietě může postavu vylepšit i plastika. Pro zhubnutí ale sama nestačí

Většině z nás alespoň trochu záleží na vlastním vzhledu. Ať už je jeho role menší, anebo větší, přeci jen se týká třeba partnerských vztahů nebo jiných mezilidských kontaktů. Pozitivní vnímání sebe sama také napomáhá k nastolení duševní harmonie a posílení sebedůvěry. Udržovat si kondici, štíhlou postavu nebo váhu na uzdě je dnes společenským trendem. Na cestě k jeho dosažení je ale nutné postupovat s rozmyslem.

Diety, cvičení, anebo dokonce liposukce běžně vyvstanou v mysli, když přijde řeč na vylepšení postavy. Svěřit se ihned do rukou plastického chirurga s vidinou snadného a rychlého řešení nemusí být vždy rozumné. „Liposukce je vhodná pouze ke zmenšení tukové vrstvy v určitých lokalitách, nikoli pro snížení objemu tukové tkáně při obezitě,“ upozorňuje MUDr. Dušan Záruba, plastický chirurg a primář Ústavu estetické medicíny v Praze.

„Provádí se zejména v oblastech zvýšeného ukládání tuku, kde vznikají tukové polštáře. Nejčastěji v oblasti podbřišku a boků, vnější strany stehen v oblasti kyčelních kloubů a vnitřní strany stehen a kolen,“ dodává. Pomocí liposukce rovněž nelze odstranit viscerální tuk, který se nachází v břišní dutině okolo orgánů. Jeho nadbytek je přitom závažnějším problémem než přílišné množství podkožního tuku.

Životospráva na prvním místě

Liposukce tedy ve skutečnosti není vhodným zákrokem pro „léčbu“ obezity. Je-li z kritických partií odstraněn přebytečný tuk bez současné změny v jídelníčku a životního stylu, tukové zásoby se dříve či později objeví znovu. Proto je nutné zaměřit se na jádro a příčinu samotného problému, nejen na odstranění jeho symptomů. Prvním krokem ke skvělé postavě by proto mělo být nastavení vhodné životosprávy. Hubnutí samo o sobě by ze zdravotního hlediska mělo probíhat po jednotlivých krocích, nikoliv nárazově.

„Při nenadálé hladovce se organismus zbavuje vody a svalové hmoty, ale při návratu k běžnému stravování se voda v těle opět rychle zadrží a kilogramy se vracejí. Klíčem je naopak pravidelnost, a především silná vůle. Při vhodně nastaveném stravovacím plánu to jde mnohem lépe,“ říká profesor MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., obezitolog a odborný garant výživového programu Cambridge Weight Plan.

Ideální stravovací plány proto vznikají na míru. Vždy totiž zohledňují bazální metabolismus, výdej energie nebo somatotyp konkrétního člověka. Vedle jídla je důležitou součástí zdravého životního stylu také správný pitný režim. Vynechat nelze ani dostatek odpočinku a pravidelného a kvalitního spánku. Svou roli sehrává také pohyb, ať už běh, svižná procházka, jízda na kole, fitness nebo třeba jóga.

Kdy už plastika pomáhá?

Ve výjimečných případech, například po porodech, se ani přes veškeré úsilí spojené s dodržováním dobré životosprávy nemusí vždy podařit dosáhnout vytoužené postavy. Případná liposukce by proto měla na řadu přijít ideálně až po důkladném odborném posouzení, zda byly vyčerpány všechny možnosti, jak se přebytečného tuku zbavit přirozenou cestou. Zákrok ale může pomoci i při výskytu celulitidy. Tu sice není možné zcela odstranit, avšak právě díky liposukci lze zmírnit její projevy.

Také v opačném případě, kdy se úbytek váhy projeví až příliš výrazně, například povislou kůží, je na místě konzultovat stav s lékaři. „Velký úbytek váhy přináší obvykle povolení kůže a podkožních struktur, které na úbytek váhy nestačí nebo již od určitého věku nemohou reagovat svoji přirozenou elasticitou a zůstanou povislé. Plastické operace toto řeší v mnoha lokalitách, od obličeje a krku, přes modelace a zpevnění prsů či břicha až po valy paží a stehen,“ vysvětluje chirurg Dušan Záruba.

Prudký úbytek váhy je rovněž příčinou vzniku strií neboli pajizévek, tedy malých zvarhánkovatělých jizev. Ty sice nelze zcela odstranit, avšak díky odebrání povolené kůže v určitém rozsahu například na břiše lze rozsah kůže se striemi zredukovat a tím vzhledově zlepšit.

První krok k lepší postavě

Nadváhu nebo obezitu způsobuje především dlouhodobý vyšší příjem energie, než je její výdej. Pro hubnutí by se poměr příjmu a výdeje energie měl obrátit, je tedy nutné ubrat na jídle a přidat na výkonu. Teprve komplexní změna životosprávy s sebou postupně přinese výsledky, které se promítnou i do fyzického vzhledu. Začátky bývají obtížné a výjimkou rozhodně není ani hubnutí.

„Je potřeba si jednoho dne říci, že je načase změnit svůj životní styl. Je to o odhodlání vstoupit do jiného světa, vykročit z komfortní zóny, upravit svůj režim a uvědomit si, že dosavadní styl života a stravování nebyl správný,“ radí profesor Teplan. Klíč k vysněné postavě a pevnějšímu zdraví je jednoduchý, vyžaduje pouze tři základní, ale zároveň ty nejdůležitější schopnosti – vytrvalost, cílevědomost a silnou vůli.

Související

Ilustrační foto

Na pandemii překvapivě vydělal jeden medicínský obor. Ordinace praskají ve švech

Celosvětová pandemie covid-19 uzavřela mnoho zemí a měst, lidé nadále pracují z domova a ve většině zemí je povinné nošení ochranných obličejových masek. Proč toho nevyužít a nezajít si například na botox, výplň rtů nebo si nechat zmenšit nos? Tuto otázku si zřejmě položilo mnoho lidí a plastické chirurgie praskají ve švech.
Zdravotnictví

Zdravotní turistika? Česko by ji mělo podporovat, přináší miliardy korun, říká expert

Stát by měl podpořit zdravotní turistiku, která do České republiky přináší miliardy korun ročně. Podpořit by ji mohl marketingovou kampaní, dotací letenek, případně agenturám a zdravotnickým zařízením závislým na tomto segmentu poskytnout dotace. Kvůli omezení cestování z důvodu zamezení šíření koronaviru podnikatelé v tomto oboru nemají příjem.

Více souvisejících

Plastické operace ženy zdraví protext obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy