Vzrušuje vás spíš IQ než krása? Internetové seznamky se hemží sapiosexuály

Sydney/Řím - Někteří lidé jsou místo toho, aby považovali za sexy modré oči či světlé vlasy, fascinováni inteligencí. Ukázala to studie Západoaustralské univerzity zveřejněná v časopise Intelligence.

Pro ty, kdo považují ze sexuálního hlediska více žádoucí inteligentní osobu než krásnou, se zrodil dokonce nový termín: sapiosexuál (sapiens - lat. moudrý).

Účastníci studie měli hodnotit na stupnici od jedné do pěti úroveň sexuálního vzrušení: například jim vědci položili otázku, zda je ten, kdo hovoří velmi inteligentně, sexuálně vzrušuje. Anebo: Sexuálně mě vzrušuje intelektuálně stimulující konverzace s potenciálním partnerem.

Bez podstatných rozdílů mezi muži a ženami se ukázalo, že pro každého desátého souvisí sexuální přitažlivost právě s chováním nebo konverzací, které svědčí o dobré inteligenci, ale bez přehánění. Za nejpřitažlivější považovaly tyto osoby inteligenční kvocient (IQ) pohybující se kolem 120 (průměrný IQ je asi 100), zatímco IQ 135 mnozí označovali za příliš vysoký a tedy méně přitažlivý.

Podle výzkumu je inteligence druhá nejžádanější nefyzická charakteristika osobnosti, za příjemným vystupováním a porozuměním. Je to zkrátka nová sexuální kategorie, která u sapiosexuálů znamená, že dávají přednost vztahu utužovanému spíše mozkem než fyzickým zjevem. Píše o tom italský deník La Repubblica.

"Inteligence jako schopnost uvažování a myšlení ve skutečnosti vždy hrála významnou roli v sexuální přitažlivosti, která se dnes ještě více zvyšuje, protože se změnily také způsoby seznamování," vysvětluje psycholožka a sexuoložka Roberta Rossiová z Ústavu klinické sexuologie v Římě.

Mnozí lidé používají k seznamování sociální sítě a na těchto virtuálních místech je obtížné fyzicky upoutat, protože tam jsou jen fotografie, které jsou upravovány nebo jsou dokonce roky staré. "Právě proto se na sociálních sítích určených k seznamování lidé rozhodují, zda se jim druhý líbí, na základě konverzací a svěřování. Sexuální přitažlivost hraje svou roli až ve chvíli, kdy se lidé osobně setkají," říká Rossiová.

Jak vysvětlíme tento nový trend ve společnosti, která je tak silně orientovaná na zjev a fyzickou krásu? "Obě věci se nevylučují, pokud ovšem nejde o osoby, které mají zájem jen o jednu noc. Kdo hledá trvalý vztah, chce partnera s myslícím mozkem i proto, že se fyzický zjev časem změní a krása pomine, zatímco inteligence je to, co umožňuje druhému věřit a mít jistotu," uvádí psycholožka.

Související

Lidé

Slovenská vláda navrhla posílení práv partnerů včetně LGBT+, kteří neuzavřeli sňatek

Slovenská vláda dnes schválila návrh zákona na zlepšení některých životních situací párů, které neuzavřely sňatek, včetně členů komunity LGBT+. Předlohu, která nepočítá se zavedením registrovaných partnerství, už dříve jako nedostatečnou kritizovaly některé nevládní organizace. Premiér Eduard Heger novinářům řekl, že cílem bylo připravit takový návrh, který sněmovna schválí. Vláda nemá většinu v parlamentu.

Více souvisejících

Láska, intimnosti, vztahy Muži ženy iq testy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy