Jak probudit zahradu ze zimního spánku?

Chcete mít na zahradě krásný a všemi obdivovaný trávník? Toho dosáhnete správnou péčí a také správným načasováním jednotlivých prací. Není to žádná věda, stačí se jen držet několika dobrých rad a využít pár spolehlivých pomocníků. Rady vám zde přináší Petr Tichý, specialista technické podpory ze společnosti Hecht. Co tedy potřebuje vaše zahrada po probuzení ze zimního spánku?

Nespěchejte, počkejte na jaro

S prvními pracemi na zahradě nespěchejte a počkejte, až teploty opravdu vystoupají výrazněji nad nulu, a půda tedy bude mít šanci rozmrznout. Kdybyste se snažili vše uspěchat, můžete pak zejména trávníku nenapravitelně uškodit. Základní rada tedy zní – nic neuspěchejte.

Nejprve posekejte

První jarní sekání by mělo být důkladné a trávník by měl mít začátkem jara délku zhruba 3 cm. „Pokud jste váš trávník dostatečně zkrátili již na podzim, je to v pořádku. Pokud ne, pak jej posekejte zhruba na tuto délku hned s příchodem jara. Výhodou je, že na moderních sekačkách si můžete délku trávníku pohodlně a snadno nastavit,“ radí Petr Tichý, specialista technické podpory z HECHT. V každém případě se pro kvalitní péči o trávník vyplatí zkontrolovat ještě před prvním použitím sekačky ostrost jejích nožů.

Trávník provzdušněte

Pokud chcete, aby byl váš trávník zdravý, pak potřebuje mít mimo jiné také dostatečný přísun vzduchu, vláhy a živin. V průběhu roku se na půdě vytváří neprostupná krusta ze zhutnělých zbytků tlejících rostlin. Tato bariéra pak znemožňuje půdě i trávníku přijímat kyslík, vláhu a živiny. Vertikutátor, neboli provzdušňovač, tuto krustu prořeže, uvolní a vyčeše mechy a některé plevele. Zároveň prořeže travní výhonky, následkem čehož bude trávník houstnout. Na menší plochy trávníku pak můžete použít obyčejné železné hrábě. Provzdušněná půda je poté vhodným místem, kde mohou bez problému vyrůstat nová stébla trávy.

Zasejte novou trávu

Vyskytují-li se na trávníku holá místa, zasejte na nich travní směs. „Postup je jednoduchý. Půdu nejprve lehce prohrábněte a smíchejte ji s pískem. Pak teprve proveďte výsev a půdu uválejte nejlépe travním válcem. Poté tato místa vydatně zalijte. Pokud budete provádět výsev na větším prostoru, pomůže vám s pohodlným a rovnoměrným výsevem sypací vozík,“ doporučuje Petr Tichý, specialista technické podpory z Hecht. Pamatujte ale, že na první setí by měla teplota půdy dosahovat alespoň 8 °C.

Související

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Seznámit se s aktuálními trendy v zahradnictví či interiérovém a exteriérovém designu mohou zájemci ode dneška na veletrzích For Garden, For Interior a Design Shaker, které v letňanském areálu PVA Expo Praha potrvají do neděle. Návštěvníkům nabídnou také přednášky nebo možnost konzultace s odborníky. Organizátoři o tom informovali v tiskové zprávě.
Péče o trávu

Život na zahradě podle vašich představ? Nesmí chybět pergola, zahradní nábytek ani bazén

PR článek - Jestliže jste se právě rozhodli, že musíte něco udělat se svým zahradním posezením, tak je tady pro vás právě náš článek. Aby zahrada byla ideálním místem pro trávení volného času, lidé se zde často snaží vytvořit propojení mezi interiérem domu a exteriérem. Je to v současné době velmi populární, protože přece jen, pokud máme zahradu, chceme na ní trávit co nejvíce času, abychom byli venku na čerstvém vzduchu. Přitom chceme mít ale na dosah také zázemí domu.

Více souvisejících

zahrádkářství

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy