Opeřený had žádal krvavé oběti, Aztéky nakonec přivedl ke zkáze

Opeřený had, známý též jako Quetzalcoatl, byl jedním z nejstarších a nejmocnějších bohů předkolumbovské Ameriky. Opeřené hadí tělo s hrozivou opeřenou hadí hlavou a čelistí plnou ostrých zubů, to byla podoba veleznámého krvavého boha. Od pradávných časů byl dárcem a ochráncem chodu světa i lidského života, přitom se nakonec stal svým přisluhovačům zhoubou a způsobil jejich zánik.

Bůh Opeřený had se poprvé více objevuje na počátku našeho letopočtu a jeho pomyslnou kolébkou je velkolepé město Teotihuacan. Právě zde se ve své podobě objevuje nejbarvitěji a nejpočetněji. Na jeho počest byl na hlavní náboženské třídě kosmopolitního města, zvané Třída mrtvých, vystaven chrám. K jeho výstavbě došlo někdy ve 2. století n. l. Zde se hrozivé plastiky hlav Opeřeného hada objevují na fasádě pyramidy vedle boha deště.

Sám Opeřený had byl vnímán úzce s výkonem moci, byl to bůh samotné moci a síly, ale také vlády a boje. S jeho kultem se pojila vládnoucí elita, ale také válečnici. Opeřený had, podobně jako jiní bohové, prahl po obětech. Jeho pochutinou byla především lidská krev a s ní spojené lidské oběti. Jen v samotném pyramidě Opeřeného hada v Teoticuacánu bylo nalezeno 200 obětovaných jedinců, mužů i žen. Všichni měli svázané ruce, byli oblečeni jako válečníci a kolem krku měli náhrdelníky z lidských čelistí.

Později, což nejspíše souviselo se změnou patronů města, byla stará pyramida Opeřeného hada překryta novou větší pyramidou, kterou už zdobily plastiky jaguářího boha, který se stal novým hlavním patronem nejvyšších elit Teotihuacanu. Přesto se ještě předtím stihl kult Opeřeného hada značně rozšířit a to po celé oblasti Mexika. Směrem na jih do náboženských představ Mayů, ale také Zapotéků či Mixtéků, či na severu bojovně laděných Toltéků.

Právě Toltékové se po pádu Teotihuacánu po roce 700 n. l. stali hlavními nositeli tohoto krvavého kultu, který si žádal výhradně lidské oběti. Opeřeného hada nazývali jako Tlahuizcalpantecuhtli. Toltékové pak přenesli svou krutější verzi i do oblasti Mayů, konkrétně na Yucatán, někdy po roce 1000 n. l. Zdejší obyvatele, tvořící tak mix původně mayského obyvatelstva a nového mexického živlu, dali vzniknout nové, velkolepé etapě pozdní Mayské civilizace, jejímž hlavním bohem se stal právě Opeřený had, v jejich jazyku zvaný jako Kukulkán. Slavnou připomínkou této doby je například Kukulkánova pyramida v Chichen Itza.

Nejslavnější dobu zažil Opeřený had za časů Aztéků během 14. až 16. století. Aztékové, kteří tehdy přišli ze severních oblastí Mexika do údolí jezera Texcoco, přijímali zdejší kulturní prvky a náboženské představy. 

Ústředním bodem státu a jeho ideologie se stala krvavá božstva. Mezi nejvýznamnější patřil Tlaloc, bůh deště či Huitzilopochtli, ochránce národa Aztéků. Mezi nejvyšší nebeská božstva patřil též Opeřený had, známý jako Quetzalcoatl. K němu se vázal aztécký mýtus o náčelníkovi Actla Topiltzinovi, jehož otec přivedl Chichiméky, kmeny v nichž byli i Aztékové, do středního Mexika. Zde se Actla stal knězem boha Quetzalcoatla, jehož jméno spojil se svým. Ze středního Mexika vyrazil k severu, kde založil bájný Tollan, bohaté a skvostné město obývané Toltéky. Zde vládl dobře a moudře do doby, než ho kněz Tezcatlipoky donutil k hříchu a tím i k odchodu z Tollanu. Zamířil na jih do míst zvané Tlapallan, tedy Červená země. Podle jedné verze zde vstoupil na nebesa jako Jitřenka, podle druhé odplul na východ se slibem, že se jednoho dne vrátí.

V roce 1519, za vlády Moctezumy II., se u východního pobřeží skutečně objevily podivné úkazy. Cizí, snad božská stvoření připlula na podivných lodích. Mnozí Aztékové i sám Moctezuma věřili, že by to mohl být skutečně Quetzalcoatl. Ale ve skutečnosti se jednalo o Španěly s jejich koňmi, děly a dobyvatelskými chutěmi. Naivní víra indiánů v příchod boha Opeřeného hada umožnila Španělům vstup až do samotného hlavního města Tenochtitlánu a v brzké době také zánik nejen jejich civilizace, ale celého předkolumbovského světa.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Náboženství Aztékové Mayové

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy