Jak správně rozbít vajíčko? Možná jste to celý život dělali špatně

Ať už jsou smažená či vařená naměkko i natvrdo, vejce jsou jednou z nejoblíbenějších položek v jídelníčku. Víte ale, jak je správně připravit?

Ať už se rozhodnete pro míchaná vejce či omeletu, je prvním krokem správně rozbít skořápku – a to může být těžší úkol, než se na první pohled zdá.

Také skořápku rozbíjíte o okraj misky, hrnečku či pánve? Pak vězte, že to podle odborníků na přípravu jídla děláte špatně. Ve skutečnosti existuje lepší způsob, jak rozbít vejce tak, aniž by vám do něj popadaly střípky ze skořápky. Všichni totiž dobře víme, že následné lovení kousků skořápky z pánve opravdu příjemné a jednoduché není.

Správný způsob, jak rozbít vejce, je "rozseknout" ho ostrým nožem. Podle expertů díky tomu zajistíte, že skořápka nebude vtlačena dovnitř jako v případě, když se vajíčka rozbíjejí o hranu mísy, která je výrazně silnější než ostří.

Výsledkem je, že se výrazně sníží pravděpodobnost, že se do vaší pánve spolu s vajíčkem dostane i kus skořápky. Odborníci tvrdí, že jedno přesné a silné ťuknutí nože do skořápky je vše, co potřebuje ke správnému rozbití vajíčka.

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce zajímavosti

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy