Vzpoura na lodi Bounty není filmová fikce. Nečekané důsledky má dodnes

Vzpoura na lodi Bounty patří k legendám filmové historie, ať už se jednalo o snímek, ve kterém exceloval Marlon Brando z roku 1962 nebo o další úspěšné a slavné filmové zpracování s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem z 80. let. Filmům předcházela nejen starší filmová zpracování ještě z předválečných let a několik knižních zpracování, ale co je ještě zajímavější, vzpoura na lodi Bounty je reálnou historickou událostí, která má dodnes své důsledky.

Nákladní loď Bounty vyplula v prosinci roku 1787 z anglického přístavu Portsmouth. Jejím cílem bylo zajistit náklad chlebovníku. Jeho přesazení a rozšíření na karibských ostrovech mělo zajistit laciný zdroj potravy pro tamější koloniální otroky. Rostlina je dodnes považována za nedostatečně využívaný zdroj potravy. Plody s obvyklou hmotností cca 16 kilogramů (největší rekordman však dosáhl dokonce 80 kilogramů) mnozí aktivisté prosazují jako náhražku masa, jelikož produkce masa je druhým nejvýraznějším faktorem ovlivňujícím globální oteplování.

Český název chlebovník vznikl z důvodu, že upečený plod stromu s anglickým názvem jackfruit totiž chutná podobně jako chleba. Rostlinu objevil William Bligh, který se vypracoval od plavčíka sloužícího v královském britském námořnictvu již od sedmi let v poručíka a velitele lodi Bounty a později se stal dokonce admirálem a koloniálním guvernérem, ovšem to bylo až poté, kdy jen o vlásek unikl smrti při vzpouře na lodi Bounty.

Půlroční dovolená na Tahiti

Když posádka Bounty dorazila na Tahiti, kde se měly sazenice chlebovníku sbírat a připravovat pro transport, zastihlo námořníky nepříznivé počasí, které neumožňovalo práci na přesazování. Posádka se na ostrově zdržela takřka půl roku, než naložila potřebné množství rostliny. Za tu dobu mezi mužstvem značně poklesla morálka. Námořníci byli zvykli na dřinu a těžké podmínky během mořeplavby a občasně se počítalo i s fyzickými tresty. Bohužel nevíme, jak moc si Bligh rozuměl s karabáčem, ale dost možná se nejednalo o takového tyrana, jak ho popisují některá umělecká zpracování příběhu, jelikož vzbouření námořníci ho samozřejmě mohli mučit nebo brutálně zavraždit. Jeho přístup byl na tehdejší poměry spíše mírný.

Během pobytu na Tahiti námořníci snadno zjistili, že bezpracný život v obklopení domorodých dívek je daleko pohodlnější než dril na lodi. Během zpáteční cesty se poručík Bligh pokoušel postavit mužstvo do latě pomocí zpřísnění disciplíny a zmenšením přídělů jídla a vody. Námořníkům však přetekla trpělivost.

Rebelii vedl pomocník navigačního důstojníka, ale z nouzových důvodů sloužící jako zastupující poručík, Fletcher Christian. Velitel Bligh byl vysazen s dalšími muži, kteří za ním pevně stáli, v nouzovém člunu na otevřené moře. I když šance na přežití byla poměrně malá podařilo se jim po více než čtyřicetidenní plavbě doplout k přístavu Kuopang na ostrově Timur a odtud se jim podařilo dostat zpět do Anglie.

Chytrý manévr

Zatímco si vzbouřenci užívali na Tahiti, vůdce vzpoury tušil, že dříve nebo později na ně britské námořnictvo vyšle trestnou výpravu. Navrhl tak přesun na ostrov Pitcairn, jehož polohu britské námořnictvo nemělo znát a část z rebelů s ním a s několika ženami z Tahiti odjela. Potomci těchto námořníků žijí na Pitcairnu dodnes, zatímco trestná výprava vedená kapitánem Edwarsem dostihla vzbouřence, kteří na tahiti zůstali, díky informacím od Bligha, jehož po omilostnění soudem čekala skvělá kariéra, jak jsme uvedli na začátku článku.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Námořnictvo kolonialismus filmy lodě, jachty, plavidla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy