Druhý život Jana Husa? Němci jeho dílo znali lépe než Češi

V českém kalendáři je svátek Mistra Jana Husa usazený již pěkných pár století. Jeho mučednická smrt započala bouřlivé děje husitských válek a z Jana Husa se stal přes noc světec české reformace. Právě oslava svatého Jana Husa stála na počátku dnešního státního svátku. Ovšem Husovy myšlenky jeho vyznavači již tolik nepotřebovali a v mezinárodním kontextu je nejvíce ocenil Němec Martin Luther.

Právě Husova smrt se stala hlavním příspěvkem pro celé husitské hnutí, alespoň podle mnohých odborníků. Nespravedlivé upálení českého reformátora vyvolalo obrovskou nevoli mezi již tak pobouřenými Čechy, což vedlo k vypuknutí husitských válek. Jednoho z největších a nejpozoruhodnějších ozbrojených konfliktů v evropské historii.

Ovšem éra husitů, nebo lépe řečeno kališníků či utrakvistů, neskončila s porážkou husitských radikálů v bitvě u Lipan. Kališnické náboženství legálně existovalo takřka další dvě století a bylo první konfesijní alternativou k římskému katolictví v západním křesťanstvu. Právě pro pozdější kališníky byla aureola významného českého světce – Jana Husa zcela klíčovou pro pocit legitimity jejich alternativního náboženství.

Hus byl slaven více než čten

Nejnovější analýzy historiků však také poukazují na to, že role Jana Husa jako svatého a mučedníka zastínila myšlenkový obsah jeho spisů. Ne všechno, co Hus sepsal, totiž odpovídalo pozicím pozdějších utrakvistických kněží. Například Hus konstatoval, že přijímání pod obojí není nezbytným předpokladem správného zbožného života, což je v rozporu s utrakvistickým učením, které kolem rituálu přijímání krve Kristovy (nebo-li vína z kalicha) laiky stavělo celou věrouku a jednalo se o nejdůležitější prvek celého náboženského proudu. Autorům utrakvistických kronik tak nic nebránilo používat autoritu mučedníka Jana Husa, jakožto duchovního otce této rituální praktiky.

Martin Luther a upečená husa

Husův myšlenkový odkaz ocenil otec evropské reformace Martin Luther. Přestože nejdříve podle ustálených tradic označoval Čechy za kacíře, byl nucen prostudovat Husovo dílo, jelikož byl z vyznávání českého kacířství obviněn katolíky. Zjistil, že se s Husem v mnohém shodne a prohlásil sebe a své stoupence za husity. Husův nejvýznamnější teologický spis O církvi Luther důkladně znal a s oblibou na něj odkazoval:

„Zajisté, já jsem se tu skoro zmýlil….Tedy nyní říkám: nejen některé, nýbrž všechny články Jana Husa, v Kostnici odsouzeného, jsou zcela křesťanské a vyznávám, že papež se svými zde jednal jako skutečný antikrist, svaté evangelium proklel s Janem Husem a na jeho místo nastolil nauku pekelného draka. To si vyprošuji zodpovědět, kde je to třeba a chci to s pomocí Boží vskutku dokázat a držet.“

Takto zněl jeden z mnoha citátů, kde českého reformátora Luther oceňoval. Naopak papeže označil obvyklými dobovým způsobem jako antikrista a pekelného draka. Asi nejslavnější Lutherův výrok o Husovi se týká metafory mezi Husovým jménem a jeho koncem v kostnických plamenech: „Sv. Jan Hus o mne předpověděl, když z vězení psal do Čech: Oni budou nyní opékat husu. Avšak za sto let budou slyšet zpívat labuť. Tu budou muset snášet. Tak by to mělo být, chce-li Bůh.“

Luther pravděpodobně litoval, že jeho jméno není rovněž názvem pro ptáka a tak se přirovnal k labuti, která navazuje na bohužel již upečenou Husu.

V tomto kontextu není překvapivé, že němečtí luterání, kteří obratně využívali k propagaci své víry tehdy žhavé novinky mediálního světa – knihtisku, extenzivně tiskli i Husův spis O církvi. Podle výpočtů historiků byl počet vydání tohoto díla německými luterány v desetinásobcích počtu českých vydání. Co by na to asi řekl samotný Jan Hus?

Související

Je až zarážející, jak Husovy listy promlouvají do současnosti. Na své aktuálnosti vůbec nic neztrácejí, píše ve svém komentáři farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká. Komentář

KOMENTÁŘ Martiny Viktorie Kopecké: Mistr Jan Hus inspiruje i dnes: Nenechal se umlčet a povzbuzoval přátele. Lépe je dobře zemřít než špatně žít, napsal

Jeho odkaz je aktuální i dnes a dokonce by nám měl být blízký. Mistr Jan Hus, který byl upálen před 606 lety v německé Kostnici, uměl komunikovat s okolním světem. Nenechal se umlčet, a to ani v době, kdy věděl, že mu jde o život. V listech nedával najevo svůj žal. Nerezignoval, naopak blízké a přátele povzbuzoval v aktivitách. Bojoval s mocenskou převahou autority i zradou. Po vzestupu zažil strmý pád v podobě kněze i člověka. Je spojen i s heslem „Pravda vítězí“. Památku statečného muže, který zemřel 6. července 1415, slavíme dnes jako státní svátek – Den upálení mistra Jana Husa.
Mistr Jan Hus

V Husinci si připomněli Jana Husa, symbolem sblížení je nová branka

V Husinci na Prachaticku odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Je i symbolem sbližování. Slavnostní odhalení bylo společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer skončí charitativním koncertem.

Více souvisejících

Mistr Jan Hus Jan Hus husitství Martin Luther (církevní reformátor) Církev historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy