Nejstřeženější tajemství hradu Karlštejn dodnes skoro nikdo nezná

Kamenný majestát českých zemí, to je nepochybně hrad Karlštejn, který se už téměř 700 let tyčí nedaleko řeky Berounky mezi zelenavými kopci a roklinami. Je pomyslnou korunou zdejší krajiny, ale též středověkým klenotem připomínající časy velkého krále Karla IV., otce vlasti. V řeči jeho zdí je vidět odraz snahy Karla IV. navázat na architekturu svých slavných předků, ale též výraz klidu oné doby velkého diplomata. O tom svědčí i nejstřeženější tajemství hradu.

Jen málo kdo nezná hrad Karlštejn a snad každý už alespoň jednou navštívil jeho monumentální zdi, které v podobě hradeb, věží a paláců tvoří známou siluetu hradu. Karlštejn se ostatně nachází 9 km od města Beroun a vůbec i nedaleko Prahy, jihozápadním směrem protiproudu řeky Berounky. Tato vzdálenost hradu od hlavního města byla důležitou podmínkou pro samotný výběr staveniště.

To bylo určeno právě zde, nedaleko řeky Berounky, na výrazném vrchu, který však nebyl v okolní krajině dominantní. Rozhodovaly však jiné faktory. Zde vybrané staveniště bylo půl dne cesty koňmo z hlavního města, což zaručovalo i v období středověku celkem pohodlnou dostupnost. Aby se zvýšila obranyschopnost hradu, byl uměle odkopán svah, který se jinak jen mírně svažoval směrem do údolí. Byly to klidné časy a Karel IV. zde mohl uplatnit monumentální hradní architekturu, která spojovala principy symboliky, reprezentace a částečně také splňovala vyšší obytné nároky.

Je důležité říci, že Karel IV. hrad zakládal nikoliv jakou svou hlavní rezidenci, ale jako pokladnici českých a říšských korunovačních klenotů. Byla to pomyslná pokladnice, trezor tehdejší evropské velmoci, které Karel IV. panoval, tedy velké Svaté říše římské. Velkou roli zde tedy hrála symbolika, která též navazovala na slavnou přemyslovskou éru. Karel IV. se tak snažil prezentovat své pokrevní spojení s posledními velkými přemyslovskými králi, jako byl například Přemysl Otakar II.

Základní kámen měl být položen 10. 6. roku 1348. Tehdy začala výstavba hradu v honosném stylu vrcholné gotiky. Zajímavým pojetím je ono stupňovité uspořádání jednotlivých částí hradu, které je dodnes dobře čitelné. Nejníže je položená Studniční věž a Purkrabství, ty sloužily běžnému provozu, mohutný Císařský palác zakončený válcovou věží byl určen k obytným a reprezentačním účelům. V nižší Mariánské věži je kaple Panny Marie s nástěnnými malbami z poloviny 14. století a kaple sv. Kateřiny. Nejvýše položená a samostatně opevněná Velká věž s kaplí sv. Kříže je nejdůležitější částí celého hradu. Kapli sv. Kříže zdobí unikátní soubor 129 gotických deskových obrazů Mistra Theodorika.

Stavba byla kompletně dokončena i s vnitřní výzdobou na začátku roku 1367. V Evropě stále vládly mírové poměry. To se ovšem brzy po smrti velkého krále změnilo a Karlštejn, coby císařská rezidence a pevnost ukrývající sbírky svatých relikvií a korunovační klenoty, brzy ochutila hořkost nové doby, která přišla na konci vlády Karlova syna Václava IV.

Sám Karel IV., ač hrad stavěl v klidných dobách, myslel na jeho zabezpečení. Neopomenul tak vystavět dobře řešený systém hradeb či masivní 7 metrů tlustou zeď Velké věže, která tak jako štít kryla zbytek hradu. Ovšem hrad měl i několik slabin. Byla to především jeho poloha. Vrch, na kterém byl postaven, byl nižší než okolní kopce, především tzv. Kněží hora. Odsud byl pak hrad během obléhání v časech husitské revoluce těžce odstřelován.

Největší slabina hradu však byla též největším tajemstvím a skrývala se v jinak nenápadné věži úplně v nejnižší části hradu. Jednalo se o tzv. Studniční věž. Zde je dnes možné podívat se na původní velké šlapací kolo, kterým se vytahovala voda ze dna studny. Její hloubka činí přibližně 80 metrů. Ovšem název studna je lehce zavádějící. Když se zamýšlený zdroj vody pro hrad hloubil, dělníci se dostali už pod úroveň blízkého potoka, přesto se vody nedokopali. Proto sem byla z onoho potoka proražena štola. Ta se razila z obou směrů, tedy od potoka a od Studniční věže a to natřikrát, než se dělníkům podařilo se setkat. Právě touto štolou se jednou za čas napouštěla voda do studny. Hrad jinak vlastní zdroj neměl a byl na tomto způsobu získávání vody v podstatě závislý. Bylo to nejstřeženější tajemství, jelikož pokud by na to nepřítel přišel, stačilo odstavit dodávku vody, vodu otrávit či se štolou dostat na hrad. Pomyslná Achillova pata Karlštejna však nebyla nikdy ve středověku odhalena a hrad tak patří mezi naše hrad nedobyté.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie hrady a zámky cestování zajímavosti Hrad Karlštějn

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 19 minutami

před 52 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy