Nejšílenější diktátor v historii? Změnil směr jízdy, kvůli fobii zrušil peníze

Barmský diktátor Ne Win byl paranoidní člověk. Za dobu své vlády vydal mnoho podivných příkazů, jeden z nich však nic nepřekoná. Jednoho dne se prostě rozhodl, že auta v celé zemi změní směr jízdy. Zůstalo staré značení i volanty na špatné straně, jen se prostě začalo jezdit obráceně. A jezdí se tak dodnes.

Letos v prosinci to bude už 47 let, co obyvatelé Barmy, nebo chcete-li Myanmaru jezdí na pravé straně. Nebyla přizpůsobena infrastruktura ani značení, jen prostě ze dne na den všichni otočili. A proč? Protože tehdejší diktátor Ne Win se rozhodl, že to je velmi dobrý nápad. 

Země byla původně pod vládou britského impéria a začala tak nejprve jezdit na levé straně silnice. S osamostatněním v roce 1948 to nikoho ani nenapadlo změnit a tak obyvatelé asijské země dalších 22 let jezdili tak, jak si na začátku zvykli. 

Pak nadešel 6. prosinec 1970 a všechno bylo jinak. Mohl za to Generál Ne Win, který v zemi zastával funkci premiéra v letech 1958-1960, 1962 - 1974, roli prezidenta v letech 1962 - 1981 a z ústraní pak ovládal zemi až do roku 1998. Ten se tehdy rozhodl, že všichni řidiči prostě budou jezdit opačně.

Existuje několik teorií, proč to udělal a jedna je šílenější, než druhá. Podle jedné z nich se mu o tom zdálo ve snu a tak to uskutečnil. Zdaleka nejpodporovanější pak hovoří o tom, že Ne Win dal na radu svého astrologa, kterému hvězdy řekli, že pro zemi bude lepší, když budou řidiči jezdit na pravé straně.

Auta a značky se nemění

Ještě větší zmatení pak vyvolávají auta. Ta jsou v zemi většinou import z druhé ruky z Japonska, které jezdí vlevo. To nevadilo, dokud jezdila Barma stejným směrem. Po změně se jiná auta dovážet nezačala a úpravě zákona o importu vozidel se začalo hovořit až teprve minulý rok. Po téměř 50 letech se také ještě pořád nepodařilo přesunout dopravní značení.

Místní řidiči však jezdí nadále a už to nikomu nepřijde divné, prostě si zvykli. Jediný, kdo má v současnosti s podivným řízením problém, už jsou pouze turisté. 

Změna směru jízdy nebyla jediným aktem šílenství

Jako by to samo o sobě nestačilo, Ne Win dělal i mnoho dalších podivností. Jedním příkladem je to, že měl panickou hrůzu z čísla 100 a zároveň mu někdo poradil, že devítka je příznivé číslo. A tak se stalo, že bankovky v hodnotě 100 kyat byly vyřazeny z oběhu a nahrazeny bankovkami 45 a 90. Tím mimo jiné na čas ochromil barmskou ekonomiku, protože veškeré úspory ve stovkových bankovkách byly najednou bez náhrady k ničemu.

Asi úplně nejšílenější příběh, který o něm koluje, bude ten o krvi delfínů. Asi šlo o nějakou pokroucenou barmskou verzi Čachtické paní. Bláznivý diktátor se pravidelně koupal v delfíní krvi a pevně věřil tomu, že si díky tomu navždy uchová mládí. Snad měl částečně pravdu, dožil se totiž úctyhodných 92 let.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie Ne Win (barmský diktátor)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

Google u soudu. V něm jde o miliardy dolarů a to, jak používáme internet

Když použijete Safari na iPhonu a zadáte vyhledávací dotaz, pravděpodobně vám výsledky poskytne Google. I když je možné přepnout na jiný vyhledávač, většina lidí zůstává u Googlu, který Applu za toto privilegium platí velké peníze.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy