Vikingové z New Yorku? Multikulturalismus možná není tak nový, jak se může zdát

Že název města New York vznikl z původně holandské kolonie Nieuw Amsterdam je všeobecně známo. Největší metropole poté dostala svůj dnešní název až roku 1664, a to na počest svého nového vlastníka, vévody z Yorku, který Nový Amsterdam pro Británii získal. Stejně tak dobře už se ví, že to byli Vikingové a nikoli Kolombus, kdo objevil Ameriku. Mají ale tyto dvě informace něco společného? Kupodivu ano, ale patrně trochu jinak než očekáváte.

Základní háček našeho příběhu je v tom, že Nových Yorků je povícero a většina z nich se překvapivě nachází na Islandu – ten má totiž minimálně čtyři sídla, která lze ještě dodnes najít na mapě pod názvem Jórvík – což je staronorský název pro město York. Jistě žádné z nich není tak velké nebo známé jako americká metropole, ale všechny tyto města mají něco společného – pojmenování po starém anglosaském Yorku. A kde se tyto nové Yorky na Islandu vzaly? Přivezli je Vikingové, kteří se na Island dostali oklikou přes Britské ostrovy.

Island Vikingové objevili během svých výprav na západ někdy kolem poloviny 9. století, a postupem času na něm začali budovat trvalé osídlení. To sice bylo etnicky čistě vikingské, ale ne všichni přišli rovnou ze Skandinávie. Někteří Island totiž kolonizovali z Británie, kde se pokusili usadit jako první, ale z mnoha různých důvodů jim to nevyšlo, a tak se postupem času, někdy i v dalších generacích postupně pohybovali čím dál tím víc na západ – a někteří z nich skončili na Islandu.

Podstatné je, že část Vikingů, žila již několik generací v Británie v uzavřených enklávách, takže si sice zachovali svou etnicitu, ale zároveň jejich rodným jazykem nebyla stará norština a také za domov nepovažovali Skandinávii, ale Britské ostrovy. Nemalá část z nich patrně přišla z okolí Vikingy ovládaného města York v severní Anglii. Patrně z nostalgie pojmenovali své nové osady na Islandu jako Jórvík – úplně stejně jako holanďané pojmenovali Nieuw Amsterdam a po nich Angličané New York.

Máme hned několik důkazů o takovéto kolonizaci. Jednou z možností je přezdívka Auduna „Koktavého“, vikingského kolonizátora, který na Island přišel z Hebridských ostrovů. Jeho otec ale na Hebridy přišel z Britských ostrovů. Audun patrně neuměl moc dobře mluvit, a tak dostal nelichotivou přezdívku. Dlouhou dobu se myslelo, že měl nějaký druh řečové vady, ale je dost dobře možné, že si ji vysloužil jednoduše tím, že neuměl dost dobře mluvit starou norštinou, jazykem Islandu, protože se jeho mateřským jazykem tak byla galština.

Důkazem také mohou být stejné vzorce vyprávění v hrdinských příbězích. Slavná islandská Eyrbyggjasaga vypráví o Thórólfovi „Křivé noze“. Toho bychom dnes za hrdinu označili jen těžko, ale Vikingové měli na věc dost odlišný pohled. Thórólf byl ukázkovým Vikingem – loupil, pálil a vraždil všude, kde se svou lodí dostal. Nakonec se rozhodl usadit na Islandu, ale to neznamenalo konec jeho řádění. Naopak s rostoucím věkem se jeho povaha zhoršovala. Ba co víc, Thórólf nepřestal ani po své smrti. Vstal z mrtvých a jako nemrtvý duch dále tyranizoval okolí svého hrobu.

Nakonec musel zakročit jeho vlastní syn, který Thórólfův hrob přesunul daleko za hranice obydleného území. Na chvíli to sice pomohlo ale jen do doby, než Thórólfův syn zemřel – poté totiž duch Thórólfa své řádění obnoví. Nakonec se Islanďané rozhodnout Thórólfovy ostatky spálit a rozprášit, ale ani to Thórólfa zcela nezastaví. Popel se totiž usadí na trávě, kterou sežere zabřezlá kráva a tělo telete posedne Thórólfův duch. Z telete pak vyroste obrovský zuřivý býk, který ničí úrodu, tyranizuje celé stádo a nakonec zabije i svého majitele.

Velmi podobný příběh nabízí i hrdinský Ulsterský cyklus z území dnešního Skotska. Ten vypráví také o nepokojných duších, které se vrátí ze zásvětí a skrze sérii převtělení skončí v červech, které nakonec sežere březí kráva – a v teleti se duše znovuzrodí a stane se ohromným zuřivým býkem. Oba příběhy také skončí v bažinách, která jsou po býcích pojmenovány -  na Islandu to je Glaesiskelda a ve Skotsku Ath Luain.

Jak vidno kolonizátoři sebou nebrali pouze své rodiny a zvyky, ale také místní jména, příběhy a kulturu, a tak na Islandu můžeme ještě dodnes spatři stopy galské kultury. Multikulturalismus tak možná není tak nový, jak se na první pohled může zdát.

Související

Snímek z dánského filmu Divoch.

RECENZE: Netradiční dánský snímek Divoch maskuje lidské drama za krimi komedii

Temná tragikomedie o krizi středního věku, ztraceném mužství i o vlivu vlastního kriminálního jednání na člověka. Divoch od mladého dánského režiséra se vymyká z běžného žánru komedie, do níž vkládá silné myšlenky podněcující diváka k přemýšlení. Příběh je silně spjat s krásnou norskou krajinou, jejíž nástrahy jsou často katalyzátorem událostí.

Více souvisejících

vikingové historie New York

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy