Lékaři prozradili, jak často by si lidé měli mít vlasy

Mytí hlavy, či přesněji umývání vlasů je věc, kterou v dětství nesnášela většina z nás. S přibývající dospělostí si ale většina lidí uvědomila, že při péči o své zdraví a zevnějšek se nelze věnovat pouze kůži, patřičnou péči je také třeba dopřát vlasům. Je ale proto skutečně dobré mýt je co nejčastěji? Podle odborníků je to přesně naopak.

Předně je důležité upozornit na to, že každé vlasy jsou jiné, jinak husté, jinak zdravé a nelze rady na péči o ně globalizovat. Lékaři navíc podle serveru Medical News upozorňují, že rozhodnutí o tom, jak často si budete mýt vlasy, závisí také na struktuře pokožky hlavy, na tom, jak vlasy jsou mastné, a na osobních preferencích.

Pokud ale budete vlasy umývat příliš často, dojde k jejich poškození vlasů a zejména k podráždění kůže. Ta bude poté suchá a začne vás nepříjemně svědit. Jisté je, že pokud si vlasy budete naopak mýt méně často, budou mastné. To je ale podle lékařů lepší varianta, než trpět kožními problémy.

Odborníci proto radí, neumývat si vlasy každý den. S tím ostatně souhlasí i vizážisté. "Nikdy byste si neměli vlasy mýt každý den," řekl kadeřník celebrit Ted Gibson serveru The Huffington Post. "Všechno, co děláte, je, že je zbavujete mastnoty. Ale den umyté vlasy vypadají lépe než ty čerstvě umyté," dodal.

Právě mastné vlasy jsou nejčastějším důvodem, proč lidé sahají po šamponu. Ani ten ale podle lékařů není nezbytně nutný. "Pro většinu lidí není šamponování vlasů zdraví prospěšné. Oplachování vlasů vodou několikrát týdně odstraní nejvíce viditelných nečistot," tvrdí lékaři.

Jak často by se ale měly vlasy umývat? Odborníci tvrdí, že lidé s velmi suchými vlasy by je v žádném případě neměli umývat denně, ale ani každý druhý den. Mytí vlasů totiž odstraňuje přírodní oleje z pokožky hlavy, a ten je přitom udržuje dobře zvlhčené.

Mytí vlasů jednou za týden či dokonce každý druhý týden je proto podle lékařů ideální. Pokud ale máte naopak velmi mastné vlasy, takové byste si měli umývat každý den nebo každý druhý den.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Vlasy koupelny koupání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy