Proč slaví Petr svátek dvakrát za rok?

Každý z nás ví, kdy slaví svůj svátek. Těm zapomnětlivějším to připomene jméno v kalendáři. Pokud se ale jmenujete Petr, je pro vás situace specifická, toto jméno je totiž v kalendáři hned dvakrát, a jednou se o něj dokonce dělíte s Pavlem, který svůj samostatný svátek nemá. Proč tomu tak ale je?

Abychom si vysvětlili, proč je jméno Petr tak výjimečné, musíme sáhnout hluboko do minulosti. Ačkoliv je jméno řeckého původu a je odvozené od slova "petros", což je překlad aramejského "képhá", tedy "skála" či "skálopevný", původ vícero svátků se datuje až do počátku křesťanství.

Pojí se s jednou z nejznámějších biblických postav, apoštolem Petrem.  Svatý Petr, původním jménem Šimon, bratr svatého Ondřeje, který přijal nové jméno od Ježíše, konal jeho jménem zázraky až do své smrti 29. 6. v roce 64 našeho letopočtu.

Právě v tento den byl po několikaměsíčním vězení v Římě ukřižován hlavou dolů, stejně jako svatý Pavel, který slaví svátek ve stejný den. Na rozdíl od Petra byl ale Pavel v Římě popraven stětím v roce 67. Oba roky jsou ale pouze odhadované, některé zdroje uvádí rok úmrtí Petra 67 nebo rok úmrtí Pavla 65 apod.

Proč tedy Petr slaví ještě jeden svátek? Pro křesťany nejde o nic výjimečného, mnoho jmen mělo v jejich kalendáři vícero svátků a ani Pavel či Petr nebyli výjimkou. Ostatně po druhé světové válce slavil Petr více než 10 svátků za rok a ještě v padesátých letech minulého století slavil dokonce svátky tři.

Dnes zůstal zachován pouze ten únorový, přesněji 22. února. Ten je ale zasvěcen Stolci svatého Petra, tedy jeho povýšení na první hlavu církve v historii. V tento den byl Petr jmenován vrchním církevním hodnostářem, kterému dnes říkáme papež.

Říct, který svátek je ten správný, prakticky nelze. Každý Petr si sám může vybrat, kdy jej bude slavit. Pravdou je, že červnové datum má tradici v církevním kalendáři a slaví se ve vícero křesťanských zemích. Svátek v únoru má Petr pouze u nás a je tedy výhradním speficikem českého kalendáře. Oficiálně jsou ale povoleny oba dva dny.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé jména a příjmení Kalendář

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy