Dloubete se v nose? Vědci varují: Hrozí vám nebezpečí, o kterém se moc neví

Dloubání se v nose je nechutné, nehygienické a dokonce potenciálně nebezpečné, jak dokládá lékařská literatura. Proč to tedy děláme? Občas má prst v nose přes 90% lidí. I těch slavných, o kterých ale tento článek není.

Rhinotillexomania je lékařský termín pro soustavné šťourání se v nose. První studie na toto téma byla provedena v roce 1995 v USA. Dva vědci, jmenovaní pouze jako Thompson a Jefferson, rozeslali některým obyvatelům Medisonu, hlavního města Wisconsinu, dotazník. K dloubání se v nose se přiznalo 91% lidí. Přes 1% jich pak uvedlo, že má prsty v nose každou hodinu. Dva lidé odpověděli, že jim tento zlozvyk ničí společenský život, a dva nešťastníci se přiznali, že se v nose šťourají tak intenzivně, že si udělali díru v nosní přepážce.

V roce 2000 provedli podobný průzkum dva lékaři v Indii. Ti došli k závěru, že bude lepší, když se zeptají středoškoláků, kteří jsou na rozdíl od dospělých upřímnější a nejsou ještě tolik svázaní sociálními pravidly. Dotazníky byly rozeslány na čtyři školy.

Výsledek? Prakticky všichni teenageři přiznali, že se šťourají v nose. Skoro 8% si jich prsty do nosu strká víc jak 20krát denně a 20% uvedlo, že mají „vážný nosní problém". 12% odpovědělo, že jim dloubání v nose dělá dobře. 9% studentů si do nosu strká tužku a stejný počet „úlovek" z nosu dokonce sní. Ze socio-ekonomického hlediska nebyly v odpovědích zaznamenány výrazné výkyvy, v nose se dloubají chudí i bohatí. Co se týče pohlaví, mezi muži je „nosní zlozvyk" častější.

Prodloubala se až do lebky

Jistý muž si udělal v nosní přepážce díru, práce chirurgů byla však marná. Krátce po operaci pacient díru provrtal znovu. 53letá ženě se kvůli jejímu zlozvyku nosní přepážka úplně zbortila. To ji ale nezastavilo a zvládla se „prokopat" až do vedlejší dutiny nosní.

29letý muž obohatil medicínu o pojem rhinotrichotillomania. Jeho posedlost zahrnovala patologické vytrhávání vlasů/chlupů (trichotillomania) a dloubání se v nose (rhinotillexomania). Chlupy z nosu si vytrhával tak často, že dostal zánět. Ten začal léčit mastičkou, jejímž vedlejším efektem bylo zfialovění nosu. Mladému muži to ale vůbec nevadilo. Přes nezvyklou barvu neviděl chlupy v nose a přestal si je vytrhávat. Na veřejnost byl ochoten jít raději s fialovým nosem než s chlupy v nose.

Tyto kuriozity spadají do kompetence psychiatra, všem to vůbec neznamená, že prsty v nose se nemohou krutě vymstít komukoli. Podle studie nizozemských vědců z roku 2006 se lidé, kteří se často šťourají v nose, v uchu nebo v krku, vystavují riziku nákazou zlatým stafylokokem.

„Staphylococcus aureus" je typ bakterie, která se běžně vyskytuje na kůži nebo v nose u zdravých lidí. Z času na čas se tyto bakterie mohou přemnožit a způsobit malé kožní infekce. Zlatý stafylokok se však může stát i velmi nebezpečným, pokud dojde k přechodu do organismu, kdy vstupuje do krevního řečiště („otrava krve"), kloubů, kostí, plic či srdce. Při těžké otravě se mění poměry v cévách, tekutina se dostává mimo krevní oběh a klesá tlak. Orgány, včetně mozku, pak nejsou dostatečně zásobovány krví. Stav může postoupit až do septického šoku, kdy bezprostředně hrozí smrt.

A proč se tedy v nose šťouráme?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Pravděpodobně jde o kombinaci dvou jevů: jakýsi „úklid" těla a pak fakt, že nos je kdykoli snadno v dosahu. Jednoduše řečeno: Dloubeme se v nose, protože tam prostě je. Stejný důvod se uvádí i u zlozvyku okusování nehtů.

Někteří vědci ovšem spatřují důvod v naší lenosti, kdy se nám nechce vstát a dojít si pro kapesník. Použijeme tedy prsty, které jsou jaksi po ruce.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé lidské tělo

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy