Běžné chyby, které při vaření děláme všichni? Ovlivňují chuť jídla i naši peněženku

Vaření je pro velkou část lidí součástí každodenní činností. I přes velkou praxi ale řada z nás dělá při přípravě jídla chyby. Podívejte se, co o vaření říkají šéfkuchaři.

Přeplněná pánev

Nesnažte se na pánvi osmažit všechno maso najednou. Základním pravidlem je, že bychom měli nechat dostatek místa, aby se jednotlivé kousky na pánvi nedotýkaly. Volný prostor třeba mezi kousky masa ovlivňuje rovnoměrné rozložení tepla na pánve a maso se díky tomu snadno a rovnoměrně propeče.

Málo slaná voda na těstoviny

Při vaření těstovin platí jedno pravidlo – voda musí být dost slaná. Pokud použijete málo soli, na talíři je už nedochutíte a místo italské pochoutky vám zůstanou jen nudle bez chuti.

Používání extra panenského olivového oleje k vaření i smažení

Tento olej je ke smažení vhodný, ale vysoké teploty ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Proto stačí na tepelnou úpravu použít olivový olej z pokrutin (tedy z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, co se týká teplotní stability i chutě, a navíc je výrazně levnější. Extra panenský olivový olej 1. jakosti, který je často velmi drahý, použijte raději ve studené kuchyni. 

Studené maso na horkou pánev

Než maso položíte na pánev či gril, měli byste jej nechat odstát. Ideální je, aby mělo pokojovou teplotu, než ho hodíte rozpálenou pánev. Znamená to, že se bude vařit rovnoměrněji - a vy se vyhnete tomu, že zvnějšku bude připečené a uvnitř ještě syrové.

Teplé jídlo do ledničky

Ať už jde o steaky, polévky nebo omáčky, ujistěte se, že jídlo zchladlo, než ho dáte do lednice nebo mrazničky. Nejenže nám jinak lednice více „žere“, ale hlavně by se teplo přeneslo na ostatní potraviny a v těch by mohlo opět začít množení bakterií a hnilobný proces.

Používání nepřilnavé pánve na přípravu všeho

Nepřilnavá pánev je podle šéfkuchařů vhodná na vejce nebo palačinky. Ale na jiné vaření už tak moc ne. Proč? Každá pánev totiž jinak distribuuje teplo. Moderní teflonové pánve například nejsou nejvhodnější na přípravu masa. Kdo si chce pořádně udělat steak, měl by si do domácnosti pořídit úplně obyčejnou železnou pánev.

Česnek přidaný příliš brzy

Česnek vložený do silně rozpáleného oleje se spálí, dostane nahořklou chuť a je nepoživatelný. Dusíme-li však česnek pomalu, chutná jako ořechové jádro a dá se snadno, měkký jako máslo, roztírat na brambory nebo chleba. Nejvíce česnek předá svého aroma pokrmům, do kterých ho vložíme až těsně před koncem přípravy a dále ho pak nevaříme. 

Maso by po uvaření mělo chvíli odpočívat

Určitě stojí za to vyčkat pár minut před nakrájením masa na kusy. Šťáva z mase se rozloží a steak je o něco chutnější a šťavnatější. 

Ne všechny potraviny v lednici vydrží déle

Například rajčata bychom v lednici vůbec skladovat neměli. To platí i pro banány, či broskve, blumy a avokádo. Pokud je ale rozkrojíte, pak je do ledničky dejte

Související

Více souvisejících

recepty, vaření - potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy