Kouzlo šumivého alkoholu: Budete po šampaňském opilejší než po běžném víně?

Říká se, že bublinky lezou rychle do hlavy. Jedna sklenice sektu s vámi proto podle této teorie zamává víc než sklenička vína. Platí to i ve skutečnosti, nebo jde jen o náš pocit?

Lidé často říkají, že se cítí opilejší, když popíjejí šumivé alkoholické nápoje – alespoň v porovnání s alkoholem bez bublinek. I když je obsah alkoholu v šumivých vínech a jiných alkoholických nápojích podobný obsahu alkoholu v obyčejném víně, můžeme se po bublinkách cítit rychleji opilí.

H2CO3, jinými slovy kyselina uhličitá - směs oxidu uhličitého (CO2) a vody (H2O) - se nachází nejen v šampaňském a šumivých vínech, ale také v minerální vodě. Ve studii publikované v magazínu Alkohol a alkoholismus se výzkumníci zabývali tím, zda může stejný nápoj - jeden s oxidem uhličitým a jeden bez oxidu uhličitého - způsobit, že se cítíte více přiopilí.

A výsledek?

Vědci rozdělili dvanáct dobrovolníků do dvou skupin. Někteří dostali dvě sklenice čerstvě otevřeného šampaňského, zatímco další dostali stejný nápoj, který ale už byl odstátý a bez bublinek - jinými slovy bez uhličitanu. Testovaní lidé v obou skupinách dostali stejné množství alkoholu, přesně 0,6 gramu na kilogram tělesné hmotnosti, vysvětluje server Business Insider.

Po dvou sklenicích čerstvě nalitého šampaňského měli lidé obsah alkoholu v krvi ve výši 0,54 promile. U těch, kteří pili šampaňské bez bublinek to ale bylo jen 0,39 promile. Subjektivní pocit, že jsou lidé ze druhé skupiny méně opilí, také odpovídá hodnotám v jejich krvi. Výsledek potvrdily i testy vnímání a reakční testy.

„Oxid uhličitý v šumivých nápojích zvyšuje propustnost vašich biomembrán," vysvětluje Nikolaus Merkt z univerzity v Hohenheimu, který zkoumá kvalitu rostlinných produktů a který je zároveň odborníkem na vinohradnictví.

Podle Merkta stimuluje kyselina uhličitá krevní oběh ve sliznicích, jako je žaludek, tenké střevo a ústní dutina. „Lepší oběh znamená, že do krevního oběhu může být vstřebáváno více alkoholu,“ vysvětluje.

Takže když máte pocit, že jste po trošce šampaňského opilejší než po sklenici vína, nejde jen o subjektivní pocit. Jak poukazují experti, tento efekt může být ovlivněn tím, z čeho šumivé víno pijete.

Pokud ze široké sklenice mohou bublinky rychle vyprchat. I proto existují speciální sklenice na šampaňské, které jsou úzké a dlouhé, aby z nápoje unikalo co nejméně oxidu uhličitého.

Související

Více souvisejících

Alkohol věda Šampaňské víno

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jak se žije na hranicích s Ruskem? Říkají, že bychom v autě měli mít neustále benzín, kdybychom museli utéct

Obyvatelé měst nedaleko hranic EU s Ruskem neprožívají volby do Evropského parlamentu tolik, jako jinde. Nelíbí se jim byrokracie evropských institucí, protože pocit hrozby prožívají denně. S takovými zjištěními přišel server Politico. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy