Víte, jak správně skladovat mléko? V domácnosti je jediné místo, kam patří

Nad správným uložením potravin přinesených z obchodu si většinou hlavu nelámeme. Věci podléhající rychlé spotřebě dáme do lednice nebo mrazáku, pečivo má v každé domácnosti také své místo a nejinak je tomu i v případě trvanlivých potravin. Výjimku tvoří mléko, které má své nezastupitelné místo.

Existují lidé, kteří mléko po přinesení z obchodu dávají do lednice rovnou. Jiní jej po vzoru velkých obchodů nechávají mimo lednici a přijde do ní až po otevření. Obojí je svým způsobem správně, pokud ale mléko otevřeme, musí do lednice vždy.

Kam jej v chladničce umístit je ale složitější otázka, než se zdá. Podle odborníků totiž nepatří ani do dveří, ani na horní poličky. V lednici totiž není všude stejná teplota a na horní police bychom měli dávat věci, kterým nějaký ten stupeň navíc nevadí.

Jediné správně místo, kde by se mělo mléko uchovávat, je spodní police. Mléko je také potřeba držet stranou od aromatických potravin. Pokud jej ale budete po otevření uchovávat v původním obalu, poměrně rychle se zkazí.

Tomu se dá vyvarovat přelitím mléka do uzavíratelné vzduchotěsné nádoby. V takovém případě by vám totiž mělo vydržet až několik týdnů.

Málokdo také ví, že mléko je možné zmrazit, a to až na téměř dva měsíce. Vzhledem k tomu, že jeho trvanlivost ale většinou není malá, málokdo to v praxi využije.

Související

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Mléko potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 22 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy