Polentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!
Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.
Vděčné zlato v kuchyni
Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.
Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.
Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 l vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
TIP! Hotová polenta. Můžete si ušetřit práci i mytí nádobí a zakoupit již hotovou polentu, kterou stačí nakrájet. Například v prodejnách s čerstvými sýry a italskými specialitami La Formaggeria Gran Moravia dostanete kvalitní Polentu Castello již hotovou v balení 2x 500g. Kromě výše uvedených tradičních italských kombinací můžete zkusit také experimentovat a využít ji jako originální přílohu k oblíbeným dušeným pokrmům české kuchyně, jako jsou guláše, ragú nebo třeba lečo.
Co jste možná o polentě nevěděli
* Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.
* Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna.
* Polenta má vysoký obsah vitaminů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.
* Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.
* Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin.
* Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky.
Polentový snack se sýrem a bylinkami
Všichni to známe – přijde nečekaná návštěva, kterou chceme pohostit něčím dobrým a originálním, nebo prostě na něco takového dostaneme chuť sami při sledování oblíbeného seriálu. Pro takové situace se skvěle hodí mít ve spíži hotovou Polentu Castello z La Formaggeria Gran Moravia, ze které snadno připravíme čerstvý snack, po kterém si budou moct všichni utlouct!
Ingredience: Hotová Polenta Castello z La Formaggeria Gran Moravia
Olivový olej
Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián nebo oregáno (mohou být i sušené)
Na jemno nastrouhaný oblíbený sýr, například parmezán, Gran Moravia nebo Tre Corti
Čerstvý pepř
Postup:
1) Polentu Castello nakrájíme na kostky.
2) Vložíme do hlubší misky a důkladně promícháme s olivovým olejem a bylinkami.
3) Obsah misky vysypeme na rozpálenou pánev a za stálého prohazování restujeme, dokud se polenta nezačne zbarvovat do zlatova.
4) Obsah pánve ještě za tepla přendáme do misky, posypeme oblíbeným nastrouhaným sýrem a špetkou čerstvého pepře, podáváme s vínem či pivem.
Související
Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
potraviny jídlo , protext , život , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 2 minutami
Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách
před 33 minutami
Válka na Ukrajině: Zelenskyj komentoval situaci u Charkova. Ozvala se i armáda
před 38 minutami
Slovenská policie obvinila atentátníka na Fica. Hrozí mu doživotí
před 1 hodinou
Ficova ochranka selhala. Místo ochrany premiéra kulkám uhýbali, tvrdí expert
před 1 hodinou
Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný
před 2 hodinami
Svět nadále odsuzuje útok na Fica. Putin poslal Čaputové telegram
před 2 hodinami
Nehoda autobusu v Třebíči: Stala se před služebnou policie, bus vezl školáky
před 2 hodinami
Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný
před 4 hodinami
Počasí bude v příštím týdnu teplejší než v tom současném
včera
Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4
včera
"Jsou likvidována masmédia." Atentátník po zadržení promluvil
včera
Muž, který zaútočil na Fica, byl v minulosti ve spojení s proruskou skupinou
Aktualizováno včera
Fico krvácel do břicha, lékaři ho operují přes tři hodiny
Aktualizováno včera
Útočníkem, který střílel na Fica, má být slovenský spisovatel
včera
Rusko musí zaplatit za obnovu Putinem zničené Ukrajiny, prohlásil Blinken
včera
Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku
včera
Čekám, kdy dojde k vraždě někoho z vládních politiků, řekl před měsícem Fico
včera
VIDEO zachytilo střelbu na slovenského premiéra Fica
včera
Čaputová: Všichni jsme šokováni z hrozného a záludného útoku. Nevynášejme ale soudy
včera
Svět reaguje na atentát na Fica. Zelenskyj útok odsoudil
Na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zareagovali i světoví politici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že násilí by se nemělo stávat normou.
Zdroj: Libor Novák