Požáry v Kalifornii zachvátily luxusní vily amerických celebrit, mezi postiženými jsou Lady Gaga, Kim Kardashian a Cher

Kalifornie – Požáry v americkém státu Kalifornie se kvůli velkému vítru šíří s maximální rychlostí. Nebezpečná situace donutila k evakuaci i známé hollywoodské tváře, mezi kterými jsou zpěváčka Lady Gaga, rodina internetové celebrity a manželky Kanyeho Westa Kim Kardashian, oscarový režisér Guillermo del Toro. Americká agentura AP uvádí i další známá jména.

V Kalifornii, zejména v Malibu, žije řada slavných amerických hvězd a sídlí několik filmových společností. Mezi celebrity, které musily opustit své luxusní bydlení patří herečka Alyssa Milanová a herec Scott Baio. Na svých sociálních sítích o požáru psala i americká modelka a podnikatelka Kylie Jennerová. „Oheň se blíží k mému domovu. Doufám, že jsou všichni v bezpečí,“ napsala Jennerová na svém Instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kylie Jenner (@kyliesnapchat), Lis 9, 2018 v 2:01 PST

O požáru na svém Twitteru psala i zpěváčka Cher, která řekla, že má strach o svůj domov v Malibu. Zpěváčka Lady Gaga v pátek byla evakuována a přesně zatím neví, zdali její domov v Kalifornii přežil, na svém profilu v sociálních sítích Gaga podpořila všechny, kdo se ocitli ve stejné situaci.

I am thinking so deeply for everyone who is suffering today from these abominable fires & grieving the loss of their homes or loved ones. I’m sitting here with many of you wondering if my home will burst into flames. All we can do is pray together & for each other. God Bless You.

— Lady Gaga (@ladygaga) November 10, 2018

I’m worried about my house?, but there is nothing I can do.Friends houses have burned??I can’t bear the thought of there being no Malibu I’ve had a house in Malibu since 1972?

— Cher (@cher) November 9, 2018

Požár podle AP zničil dům režiséra filmu Doctor Strange Scotta Derricksona a vilu televizní hvězdy Caitlyn Jennerové. Nyní evakuace trvají, uživatelé sociálních sítí upozorňují na smog po celém území státu Kalifornie.

Na severu Kalifornie plameny nejvíce zasáhly město Paradise, kde lehlo popelem přes 6700 domovů, firemních objektů a obchodů. Úřady dříve informovaly o devíti mrtvých v tomto městě a jeho okolí.

Podle místních úřadů se požáry dále šíří kvůli silným větrům a suchu, které v oblasti panuje. Kvůli plamenům bylo evakuováno více než 300.000 lidí. Podle webu televizní stanice CNN se vítr v sobotu zmírnil, silné poryvy by se však měly znovu vrátit.

Související

Požár

Hasiči dostali požár v Kalifornii pod kontrolu. Vyžádal si 85 životů

Nejtragičtější požár v historii Kalifornie se dnes místním hasičům podařilo dostat zcela pod kontrolu. Kalifornská lesní správa o tom informovala na twitteru. Požár Camp Fire severovýchodně od San Francisca spálil území o ploše 620 kilometrů čtverečných a vyžádal si nejméně 85 obětí.

Více souvisejících

požár v Kalifornii (listopad 2018) Požáry nebezpečí USA (Spojené státy americké) Lady Gaga

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy