Spí s vámi pes v posteli? Podívejte se, co na to říkají vědci

Máte doma psa? A dovolujete mu, aby s vámi spal v posteli? Podle vědců děláte dobře. Experti se zaměřili na kvalitu spánku a spánkovou rutinu žen, které mají doma psy nebo kočky. A došli k jednoznačnému závěru.

Studie s oficiálním názvem „Výzkum kvality spánku a spánkové rutiny dospělých žen ve vztahu k vlastnictví zvířat a sdílení postelí" zkoumala 962 žen žijících v USA, aby zjistila, jak vlastnictví domácích zvířat ovlivnilo spánek.

Z výzkumu vyplývá, že, že 55 procent účastnic nechalo alespoň jednoho ze svých psů spát v posteli, zatímco 31 procent žen sdílelo své postele s alespoň jednou kočkou. No a 57 procent účastnic také sdílelo postel se svým lidským partnerem.

A co výzkumníci zjistili? Zatímco kočky a lidští partneři působí na ženy „rušivé", psi narušují spánek méně a poskytují silnější pocity pohodlí a bezpečí. Majitelé psů navíc chodí do postele dříve a přísněji dodržují „spánkový rozvrh“.

„Vlastnictví psa s tím související odpovědnost může způsobit, že jednotlivci budou dodržovat přísnější rutinu," uvádí se ve studii. „Zachování konzistentního plánu spánku může být pro majitele psů prospěšné,“ vysvětlují vědci ve studii zveřejněné vědeckým magazínem The Royal Society.

Související

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Pro dobrou náladu je kvalitní spánek naprostou nezbytností. Dostatek odpočinku je důležitý pro zdraví. Mnoho lidí má přitom se spánkem problémy. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jedním z těch nejdůležitějších je nevhodná matrace. Proto je důležité si postel pečlivě vybírat, abyste se v noci nepřevalovali.
Ilustrační fotografie.

Lidé zřejmě v zimě potřebují více spánku, vyplývá ze studie

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, podle vědců možná nejsou na místě. Nový výzkum naznačuje, že ačkoli lidé v chladných měsících nehibernují, možná potřebují více spánku a měli by své návyky uzpůsobit tomuto ročnímu období, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

spánek ženy Psi Kočky

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy