Pikantní kapitola dějin: Chodili lidé ve středověku na ostro?

Pokud si pod středověkým spodním prádlem představujete korzety a další nástroje sloužící k formování žádoucích částí těla, budu vás muset zklamat. Podle všeho se totiž historie spodního prádla dá shrnout do jedné věty – čím blíže k přítomnosti, tím méně látky. Místo erotické lascivnosti byla totiž hlavním kritériem jeho praktičnost.

Z historických pramenů samozřejmě mnohem lépe známé mužské odění. U spodního prádla to platí dvojnásobně. Představa muže ve spodním prádle byla ve středověku totiž chápana především humorně, na rozdíl od ženy, kde to bylo považované za neslušné. Mužské spodní prádlo se skládalo z dvou hlavních částí - spodků, nazývaných zpravidla bruchy (z německého brouche), česky hace nebo latinsky femoralia - a svrchní podvlékací košile.

Tyto středověké podvlékací košile často byly velmi dlouhé, a sahaly až ke kolenům, nebo dokonce až na zem. Zpravidla byly tato košile zastrčena do spodků, aby volně neplandala. Zatímco v moderní době se prádlo zpravidla zcela skrývá pod oblečení, ve středověku zjevně nebylo módním faux pas, pokud určité části byly vidět na první pohled. Tehdejší svrchní oděv totiž často nekryl celé tělo.

 Dalším specifikem bylo, že nepoužívali kalhoty, ale dvě samostatné nohavice, případně punčochy ze dvou kusů látky, které byly spojovány dohromady do podoby kalhot až v pozdním 15. století. Tyto nohavice vedly od prstů na noze až k pasu, kde byly přívazy buď to ke spodkům či upevněny samostatným páskem.

Design těchto nohavic také určoval charakter spodků, některé byly poměrně úplé a tak připomínaly dnešní boxerky, jiné ponechávaly více prostoru a byly docela volné a „nadýchané“. V tom také spočíval hlavní rozdíl mezi moderním a středověkým spodním prádlem, které bylo zpravidla o dost objemnější. Nejznámější vyobrazení mužů ve spodním prádle najdeme asi v polské Maciejowského Bibli.

U žen je to z rekonstrukci spodního prádla složitější. Existuje totiž jen velmi málo vyobrazení, kde by byly ženy ve spodním prádle. Ženy byly zpravidla zobrazovány jako oblečené, případně zcela nahé (v tom případě šlo hlavně o Evu, která v Ráji pobíhala samozřejmě nahá). V podstatě šlo o trochu kratší, prostou bílou košili či šaty. Ta byla dost volná a v žádném případě nepomáhaly tvarovat postavu jako pozdější korzety nebo moderní spodní prádlo. Existovalo sice více různých střihů, ale principiálně se od sebe příliš nelišily.

Co se materiálů týče, v Evropě byl používán především len, ti chudší se potom častokrát museli spokojit s konopným vláknem. Naopak bohatá šlechta si mohla dovolit hedvábí dovážené z Orientu. Prakticky na všech vyobrazeních je spodní prádlo zobrazováno jako bílé a poměrně hrubé. Pod takovým prádlem toho opravdu nebylo mnoho vidět a jen těžko povzbuzovalo mužskou či ženskou představivost. Na druhou stranu to také nebylo účelem.

Asi nejodvážnější zobrazení dámského spodního prádla najdeme v českém prostoru. Navíc v knize, kde byste to asi vůbec nečekali. V Bibli krále Václava IV. je slavná scéna s králem a lazebnicemi, které jsou vyobrazeny pouze ve spodním prádle. Protože lazebnice také často sloužily i jako lehké ženy, jejich prádlo toho odhaluje patrně podstatně více než bylo běžně zvykem. Celá spodnička je relativně krátká a visí na špagetových ramínkách. Dokonce se zdá, že tato spodnička má i nějakou podporu pro prsa, jakousi (pra) podprsenku.

Nemusí přitom jít ani o příliš bujnou představivost iluminátora Bible, před nedávném totiž archeologové objevili pozůstatky prádla, které sloužilo podle všeho jako podprsenka už v 15. století – což zhruba odpovídá době vzniku Václavovy Bible. Ovšem pokud vás zajímá, jestli pod těmito košilkami bylo ještě nějaké další prádlo, musím vás zklamat. Na žádném zobrazení to není zřetelně vidět. To ale neznamená, že by dámy chodily vespod „naostro“. Renomovaní badatelé tak o kalhotkách vedou dlouhodobě spory.

Kromě zahalení necudných části těla spodní prádlo ve středověku plnilo ještě praktické funkce. V zimě totiž šlo o velmi užitečnou vrstvu oblečení. Další výhodu bylo, že spodní prádlo, kryjící prakticky celé tělo, bránilo kontaktu pokožky z poměrně drsným svrchním oděvem, který v zimě tvořila zejména vlna a kožichy. Fungovalo to ale i naopak. Drahý svrchní oděv spodní prádlo zase chránilo před působením potu a zabraňovalo rychlému zapáchání a opotřebení šatů.

Související

Více souvisejících

spodní prádlo Václav IV. historie Bible Václava IV.

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy