Slepá dívka, která oslnila svět. Představitelka legendární Esmeraldy se změnila k nepoznání

Každý muž ji miloval a každá žena toužila prožít takovou romanci, jakou prožila ona. Možná jste uhodli, že mluvíme o legendární zelené víle - Esmeraldě alias Leticii Calderón. I když se nám dnes tato telenovela může zdát přihlouplá, v 90. letech se z ní stal kult. Podívejte se spolu s námi, jak herečka, která pobláznila nejen Mexiko, ale i střední a východní Evropu, vypadá dnes.

Kdo by si ji nepamatoval – slepá dívka v zelených šatech se zasněným výrazem pobíhá po loukách a hledá svou lásku. Esmeralda byla jedna z prvních jihoamerických telenovel, které se objevily na českých obrazovkách. V 90 letech k obrazovkám lákala miliony lidí z celého světa, kteří čekali celých 137 dílů na happy-end - tedy na svatbu Esmeraldy a José Armanda.

Jedné noci se narodily dvě děti. Chudý, ale zdravý chlapeček a holčička, která se zdá být velice slabá. Vypadá jako mrtvá a tak porodní bába Dominga spolu s matkou holčičky děti prostě vyměnily. Chlapec dostal jméno José Armando Penarreal a vyrostl v bohatství a luxusu. A měl úplně jiný život než holčička. Když ji Dominga přinese k sobě domů, aby ji v klidu pohřbila, miminko otevře oči. Vyměnit novorozence zpět už prostě nejde – a tak si Dominga děvčátko nechá a pojmenuje ji Esmeralda, smaragd.

Esmeralda se nejen u nás stala synonymem pro přeslazenou telenovelu s mnohdy bizarními zvraty a zápletkami. Ale přiznejme si upřimně – řada z nás ji milovala a nemohla se dočkat dalšího dílu. Někteří si dokonce poslední díl nahrávali na VHS kazety, aby si mohli dlouho očekávanou svatbu pouštět znovu a znovu.

Esmeralda nebyla kultem jen u nás. Právě díky ní se herečka Leticia Calderón proslavila i za hranicemi Mexika. Od dětství snila o tom, že bude herečkou, dnes patří v Mexiku mezi ty nejpopulárnější. Leticia Calderón pochází z katolické rodiny, ve které vyrůstala se třemi bratry. Před kamerou stála poprvé v osmi letech. Její kariéra je spjata právě s telenovelami, na kontě jich má téměř třicet. 

Většina jejích postav jsou silné, temperamentní ženy, které si stojí za svým a hájí svá práva. Od narození slepá, nevinná a něžná Esmeralda z nich byla tou “nejslabší”. Zahrála si zde po boku Fernanda Colungy (José Armando) a o postavě, které dala nemálo ze svého půvabu, Leticia říká: “Byl to projekt, který pro mě ve světě otevřel dveře.” Nejdůležitější věcí na herectví je podle ní schopnost být někým jiným a je to vzájemný prospěch: v jejích postavách je hodně z Leticie a jejich prostřednictvím zase ona poznává samu sebe. Každá jí něco přinesla, a zejména pak lásku publika.

Těžké chvíle prožila Leticia nejen v telenovelách, ale i v osobním životě. V roce 1999 se vdala za zubaře Marcose Leona Lopeze, ale manželství nevydrželo dlouho a o rok později se rozvedla.

Zkrachovalo i její druhé manželství s advokátem Juanem Colladou, se kterým má dvě děti. Starší Luciano se narodil 19. února 2004 s Downovým syndromem. Měl 3,5 kg a měřil 50 cm. Výchova Luciana ji dovedla k vydání vlastní knihy s názvem „Luciano, un ángel de mi vida“, která je věnována Lucianovi. Mladší syn Carlo se narodil 21. září 2005. Po druhém rozvodu herečka mimo jiné randila s o 20 let mladším hercem Josém Ayalou.

Leticia nedávno oslavila padesátku a volné chvilky tráví se svými dvěma syny. Občas si ještě v nějaké telenovele zahraje, většinou jde ale o menší role. Kromě toho také ráda spí a vaří. Za své role získala v latinské Americe několik ocenění a dodnes je v tamním hereckém světě váženou dámou.

Esmeralda Leticia Calderón seriály

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy